Premiér Maďarska Viktor Orbán

Premiér Maďarska Viktor Orbán | foto: AP

Nejdřív ostrý guláš, teď sladké tokajské. Maďaři tvrdí, že na tom nejsou tak zle

  • 59
Maďarsko servíruje investorům během pár dnů hodně odlišné menu. Ještě v pátek strašili jeho představitelé druhým Řeckem, v sobotu už uklidňovali, že to vlastně není se stavem státních financí tak špatné. A podle Evropské komise je Budapešť "na cestě k oživení".

Trhy v sobotu začal uklidňovat maďarský státní tajemník Mihály Varga, který představil výsledky zkoumání stavu ekonomiky a rozpočtu po nástupu nové vlády pravého středu.

A přidali se k němu hned zástupci Evropské unie: podle evropského komisaře pro měnu a ekonomiku Olliho Rehna byla některá vyjádření z konce týdne "přehnaná" a "nešťastná".

"Jakékoli srovnání se zeměmi, které jsou na tom špatně, je nešťastné," dodal Varga. Podle něj zemi rozhodně nehrozí státní bankrot. "Musím říci, že situace je konsolidovaná a plánovaný deficit 3,8 % HDP je dosažitelný, ačkoli pro jeho dosažení musí vláda učinit další opatření," řekl státní tajemník.

Strašení Řeckem

Analytici vidí v původních tvrdých výrocích o stavu maďarské ekonomiky především politiku. Podle nich přirovnání k Řecku mělo obyvatelům země vysvětlit nutnost dalších škrtů, které sami razantně pocítí.

Ještě v pátek přitom zástupci Maďarska říkali něco úplně jiného. Mluvčí premiéra Viktora Orbána Peter Szijjarto v pátek přiznal, že maďarská ekonomika je ve velmi špatné situaci. Předchozí vláda podle něho manipulovala s čísly a lhala o skutečném stavu ekonomiky. Místopředseda vládní strany Fidész Lájos Kosa už ve čtvrtek řekl, že Maďarsko má malou šanci, aby neskončilo jako Řecko.

Analytiky rozdílná vyjádření během několika dnů překvapila. "Fidesz si dal vlastní gól," řekl agentuře Bloomberg ekonom David Nemeth z ING Bank.

O špatném stavu ekonomiky informoval přitom i sám státní tajemník Varga. Ten minulý týden řekl, že zatímco výdaje jsou podhodnocené, daňové příjmy jsou v rozpočtu naopak výrazně nadhodnocené. V účetnictví se podle něho objevují různé triky a závažné nepravdy, zejména co se týče hospodaření státních podniků.

Potíže s rozpočtem odhadovala už v dubnu v rozhovoru pro MF DNES europoslankyně Enikö Györiová. "V rozpočtu jsou určitě skryté bomby. Nynější vláda jen oddálila některé platby a skrývá dluhy státních podniků," řekla tehdy Györiová.

Padající forint strhl euro i korunu

Maďarské výroky vyvolaly minulý týden v pátek na světových trzích vlnu velkých pádů. Kurz forintu prudce klesl, což strhlo dolů i další evropské měny včetně české koruny i eura. Padaly ceny maďarských akcií a dluhopisů a obavy z vývoje v Maďarsku se odrazily i na světových burzách.

Podle Olliho Rehna udělalo Maďarsko velký pokrok v konsolidaci veřejných financí. "Maďarská ekonomika je teď na cestě k oživení... Jakékoli řeči o fiskální nebo dluhové insolvenci v Maďarsku jsou proto vysoce přehnané," řekl Rehn novinářům v závěru dvoudenní schůzky finančních činitelů skupiny G20 v Koreji.

Trhy o víkendu uklidňoval i Jean-Claude Juncker, předseda ministrů financí eurozóny. "Situace v Maďarsku mě neznepokojuje," řekl doslova televizi TV5 Monde a stanici Radio France International.

Maďarsko sice není v eurozóně, ale páteční výroky poslaly kurz eura vůči dolaru na čtyřleté minimum. Juncker řekl, že současná úroveň eura v něm obavy nevyvolává, třebaže byl zaskočen rychlostí jeho poklesu.

,