Nákup za euro stál obchod 150 liber

O tom, že většina Britů se zatím ke společné měně euro otáčí zády, se všeobecně ví. I přesto ale některé, především větší, obchody umožňují svým zákazníkům platit novou měnou většiny západoevropských zemí. Jeden školák se rozhodl nakupování s novým platidlem vyzkoušet. S překvapením zjistil, že se tak dá vydělat mnoho liber.

Patnáctiletý školák Richard Shields z Lutonu si chtěl vyzkoušet, jak nová měna funguje. Proto vyrazil do banky, a své kapesné ve výši deseti liber vyměnil za euro (10 liber je asi 16 euro). S tímto obnosem potom vyrazil do obchodního domu Debenhams, který sliboval, že euro přijímá.

"Koupil jsem si sprej a zaplatil za něj euro. Dvacet minut jsem čekal u pokladny, potom mi vrátili v librách mnohem víc, než jsem čekal. Snažil jsem se jim vysvětlit, že místo kursu 1,6 eura za libru mají nastaveno 0,6 eura za libru, ale asi to nepochopili," řekl internetovému zpravodajství BBC Richard.

Sprej tedy získal zadarmo, ale příhoda ho zlákala k dalšímu pokusu. Znovu zašel do banky, získané libry vyměnil za euro a pokračoval v nakupování.

Po Debenhams pak chodil ještě dvě hodiny. Jak řekl BBC, nakoupil u různých pokladen kromě parfému ještě čepici, disky DVD, nahrávky, balicí papír, kožený diář a další věci. Neutratil přitom ani penny, protože všechny investice se mu vrátily díky špatnému nastavení pokladen.

Když z obchodu odcházel, cinkalo mu v kapse několik drobných euromincí, v peněžence měl dvacet liber a v rukou nesl nákup v hodnotě 130 liber. Samozřejmě řádně zaplacený, na všechno zboží měl účtenky, aby později nemusel nic vracet.

"Lidé u nás cizími měnami platí jen vzácně," komentoval případ mluvčí Debenhams. Je prý možné, že pokladníci v Lutonu vůbec netušili, jak s nimi mají nakládat. "Chybně nastavený směnný kurs eura a liber už byl v naší odbočce opraven," upozornil další pokušitele štěstí mluvčí.