| foto: Shutterstock

Paříž končí s parkováním motocyklů zadarmo. Výjimku budou mít jen elektrické

  • 10
V Paříži budou muset od roku 2022 majitelé skútrů a motocyklů platit za parkování. Francouzští zákonodárci tak chtějí snížit hlučnost v pařížských ulicích. Očekává se též snížení dopravy a omezení znečištění. Elektrické motorky mohou nadále parkovat zdarma.

Zatímco dosud motocyklisté v hlavním městě Francie parkování nemuseli řešit, od příštího roku za něj budou platit. Metropole nad Seinou tím chce snížit hluk a znečištění a přispět k naplnění programu socialistické starostky Anne Hidalgové. 

Tento plán je součástí strategie, jejímž cílem je snížit počet 140 tisíc parkovacích míst v Paříži na polovinu a využít tento prostor pro cyklostezky, parky a terasy. Cílem je také snížit dopravní zátěž a znečištění.

Od ledna 2022 budou motocyklisté, kteří na daném místě nebydlí, platit za hodinu parkování v jedenácti centrálních městských obvodech tři eura (asi 76 korun) a dvě eura v městských částech, které ty centrální obklopují, tedy ve 12. až 20. obvodu. Je to polovina nových parkovacích tarifů pro auta.

Elektronické motorky mohou nadále parkovat zdarma. Rezidenti budou za roční parkovné motocyklu platit 22,50 eur, opět polovinu toho, co majitelé aut.

Parkovací zóny v Praze pomáhají i štvou už čtvrt století

„Velká část Pařížanů toto nové nařízení už dlouho vyhlíží,“ konstatoval místostarosta Paříže David Belliard. Řidiče podle něj přiměje, aby si pořizovali ekologičtější a méně hlučné dopravní prostředky.

Plán je součástí strategie, která si klade za cíl snížit 140 tisíc pařížských parkovacích míst na polovinu a získaný prostor použít na cyklostezky, parky a zahrádky restaurací. Očekává se též snížení dopravy a omezení znečištění.

,