Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Monako vybetonuje kus moře, aby mohlo stavět bydlení pro bohaté

  • 25
Daňový ráj prožívá netradiční krizi v oblasti bydlení. Monako nemá dostatek půdy pro 2 700 multimilionářů, kteří by se v příštím desetiletí rádi do země nastěhovali. A tak představilo plán za 2 miliardy dolarů, který nastiňuje schéma přeměny podmořské půdy kolem Monaka na stavební pozemky.

Obyvatel Monaka je přibližně 38 tisíc, zhruba 1 100 z nich jsou multimilionáři a jejich počet každým rokem roste. Očekává se, že do roku 2026 se Monako stane domovem pro více než 2 700 nových boháčů. Vyplynulo to z průzkumu realitní kanceláře Knight Frank. 

Avšak svrchovaný stát, který je jen o něco větší než Regent’s Park  v Londýně, už nemá další prostor pro ty, kteří hledají daňové výhody.

Kvůli tomu, že ministát přitahuje světové boháče, schválil vládnoucí monarcha kníže Albert II. projekt na rozšíření pobřeží města, který doplní stávajících 202 hektarů půdy o dalších 6. To umožní výstavbu 120 luxusních domů, ve kterých se bude prodávat metr čtvereční za více než 100 tisíc dolarů - to je mnohem více, než v rezidenčním projektu One Hyde Park v Londýně nebo v  projektu 15 Central Park West na Manhattanu.

Nová ekologická čtvrť Portier Cove, která se bude nacházet poblíž Casino de Monte-Carlo, je považována za životně důležitou pro pokračující růst knížectví. Podle státního statistického institutu (IMSEE) ale ani jeden nově vybudovaný byt v loňském roce neprošel. A tak bylo od všech předchozích plánů na větší rekultivační schéma po finanční krizi a ekologických problémech upuštěno. 

Šetrně a ekologicky

Stavební firma Bouygues, která má projekt na starosti, slíbila, že výstavba nebude mít škodlivý dopad na životní prostředí. Důležité živočišné a rostlinné druhy na mořském dně byly přemístěny do nové rezervace a umělé korálové útesy vytištěné na 3D tiskárně poskytnou útočiště pro volně žijící zvířata.

Edward de Mallet Morgan, partner společnosti Knight Frank, řekl, že obrovská poptávka a vážný nedostatek nabídky vystřelili ceny monackých nemovitostí opravdu vysoko. Za jeden milion dolarů si v Monaku můžete koupit 17 metrů čtverečních v prvotřídní rezidenční nemovitosti, což je méně než třetina prostoru, který byste si koupili v Paříži nebo něco málo přes polovinu z 30 metrového apartmánu v centru Londýna.

Pouze 70 apartmánů v Portier Cove bude přitom na prodej, ostatní si nechá developer. A Mallet Morgan přiznal, že už tak vysoké ceny mohou do doby, než se projekt dokončí, ještě stoupnout. Většina jeho klientů, kteří chtějí koupit nemovitost v Monaku, má na účtu víc než sedmimístnou sumu v dolarech. Výzkum kanceláře Knight Frank ukazuje, že asi 1 220 obyvatel Monaka má majetek vyšší než 30 milionů dolarů.

Vyznačená oblast v Monaku, kde vyroste nové bydlení

Daňový ráj a bezpečí

Mallet Morgan vysvětlil, proč si většina klientů chtěla koupit nemovitost právě v Monaku: „Svůj soukromý i obchodní život si chtějí nastavit tak, aby platili jen tolik daní, kolik potřebují. Proto je Monako daňovým útočištěm pro rodiny, podniky, a také pro ty, kterým vadí dědická daň. Daň z nemovitosti je důležitá pro mnoho rodin, které po celé generace rozvíjely své bohatství, a v Monaku žádná taková daň, která by zatěžovala předávání bohatství dětem, není,“ vysvětlil Mallet Morgan.

V Monaku neexistuje ani žádná daň z příjmu fyzických osob. Společnosti založené v Monaku jsou osvobozeny od daní, pokud se většina jejich podnikání nachází v knížectví. Aby žadatelé mohli žádat o trvalé bydliště v Monaku, musí si v zemi otevřít bankovní účet a uložit na něj alespoň 500 tisíc eur.

Mezi bohaté a slavné, kteří sídlí v Monaku, patří kromě knížecí rodiny například piloti formule 1 Lewis Hamilton a Jenson Button či tenisová superstar Novak Djoković. Svůj domov tam mají i čeští tenisté Tomáš Berdych a Petra Kvitová nebo topmodelka Tereza Maxová.

Nick Edmiston, zakladatel a předseda firmy na výrobu luxusních jachet, uvedl, že velkým lákadlem pro boháče je vysoký pocit bezpečí v zemi. „Můžete jít kolem s drahými šperky a cítit se naprosto v bezpečí,“ řekl Edmiston, který v Monaku žije od roku 1989. „Mnoho bohatých lidí se zde pohybuje s ochrankou, ale není to vůbec nutné,“ dodal s tím, že za nevýhodu považuje například cenu parkovišť. „Nejlepší parkovací místo si zde můžete koupit za 500 až 700 tisíc eur,“ varuje klienty. 

Monako

Monako