Donald Trump v době kandidatury do Bílého domu s mexickým prezidentem Enriquem Peñou Nietem (31. srpna 2016)

Donald Trump v době kandidatury do Bílého domu s mexickým prezidentem Enriquem Peñou Nietem (31. srpna 2016) | foto: Reuters

Mexiko vrací úder velkému sousedovi. Uvalí cla na některé výrobky z USA

  • 57
Mexiko uvalí cla ve výši až 25 procent na dovoz ocelářských a některých potravinářských produktů ze Spojených států. Oznámilo to v úterý mexické ministerstvo hospodářství. Země tak reaguje na americká cla na dovoz oceli a hliníku.

Ministerstvo seznam nových cel zveřejnilo v oficiálním vládním věstníku. Seznam zahrnuje cla ve výši až 25 procent na ocelářské produkty, cla ve výši 20 procent na vepřové, jablka a brambory a cla ve výši 20 až 25 procent na některé druhy sýrů a burbonu, napsala agentura Reuters.

Spojené státy v březnu zavedly nová cla na dovoz oceli ve výši 25 procent a na dovoz hliníku ve výši deseti procent. Od začátku tohoto měsíce je uplatňují také vůči Evropské unii, Kanadě a Mexiku, kterým vypršela prozatímní výjimka (více v článku Cla na hliník a ocel platí i pro EU. Budeme se bránit, kontruje šéf Komise).

Evropská unie v pátek americká cla napadla u Světové obchodní organizace (WTO). Již dříve představila seznam amerického zboží, které by se mohlo stát terčem odvetných cel. Figurují na něm například džíny, trička, bourbon, pomerančový džus, kosmetika, motocykly či rekreační plavidla.

,