Logo u sídla společnosti Meta, která vlastní Facebook.

Logo u sídla společnosti Meta, která vlastní Facebook. | foto: Profimedia.cz

Meta zaplatí 725 milionů dolarů za urovnání sporu o osobní data

  • 2
Americká internetová společnost Meta Platforms, pod níž patří Facebook, Instagram či WhatsApp, zaplatí 725 milionů dolarů za urovnání hromadné žaloby. Ta ji vinila z toho, že umožňovala přístup k osobním údajům uživatelů třetím stranám, včetně výzkumné firmy Cambridge Analytica. Meta je majitelem sociálních sítí

Žaloba byla podána poté, co se v roce 2018 ukázalo, že britská firma Cambridge Analytica získala přístup k údajům až 87 milionů uživatelů Facebooku. Společnost Meta v rámci dohody o urovnání žaloby nepřiznala pochybení.

Žaloba tvrdila, že firma porušila zákony, protože umožnila vývojářům aplikací a obchodním partnerům shromažďovat osobní údaje uživatelů bez jejich souhlasu. Dohodu o úhradě vyrovnání, které v přepočtu činí zhruba 16,5 miliardy korun, ještě musí schválit soud.

Žalobu za únik dat desítek milionů uživatelů urovná Facebook dohodou

Společnost Meta uvedla, že dohoda je „v nejlepším zájmu naší komunity a akcionářů“. „Během posledních tří let jsme upravili svůj přístup k soukromí uživatelů a zavedli komplexní program k jeho ochraně,“ dodala.

Společnost Cambridge Analytica v roce 2016 pomáhala při volební kampani bývalému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. V roce 2018 se firma v důsledku skandálu kolem údajů uživatelů sítě Facebook rozhodla ukončit činnost.

,