Sportovní Mercedes-Benz SLK 350 Roadster

Sportovní Mercedes-Benz SLK 350 Roadster | foto: www.mercedes-benz.cz, iDNES.cz

Dejte k nám peníze a odjeďte v mercedesu, láká banka v USA

  • 58
Americká banka C1 Bank se pokouší přetahovat bohaté klienty netradičním lákadlem. Ti, kteří mají přebytečný milion dolarů a své úspory převedou na pět let k tomuto peněžnímu ústavu z Floridy, mohou ihned odjet v novém luxusním mercedesu.

"C1 Bank svým klientům nabízí možnost odjet v novém Mercedesu-Benz, pokud své peníze převedou do C1 Bank," uvedl ředitel banky Trevor Burgess.

Má to samozřejmě háček. Dostanou sice ihned po podpisu smlouvy jeden ze čtyř vybraných modelů Mercedes včetně registrační značky, licence a zaplacených daní, ale zároveň se jim už úspory nezhodnotí. Běžně banka nabízí u termínovaného vkladu na pět let úrok 1,20 procenta.

Na výběr jsou čtyři nové typy Mercedesu: SLK350 Roadster, E350 Sedan, ML350 SUV a E350 Convertible. Cena vozů uváděná bankou je přes 61 tisíc dolarů, tedy téměř 1,2 milionu Kč. V ČR by tyto modely vyšly dráž. Takto získaný vůz se nicméně nesmí exportovat mimo území USA po dobu jednoho roku od založení účtu v bance.

Banka tím samozřejmě neprodělá. "Jednoduchý výpočet ukazuje, že hodnota nabízených mercedesů odpovídá ročnímu úroku ve výši přibližně 1,2 %, což je běžná úroveň úročení podobného produktu v USA v současné době," sdělil iDNES.cz analytik Cyrrus Marek Hatlapatka.

Otázka je, zda neprodělá klient, který bude mít sice okamžitě nový mercedes, ale jeho nejméně jeden milion dolarů se znehodnotí inflací. Podle Hatlapatky by se takový vklad při zhruba dvouprocentní očekávané inflaci znehodnotil o 38 tisíc dolarů.

"Na druhou stranu tím, že nedostane úrok v penězích, ale v produktu, tedy ve formě automobilu, do jisté míry se tím klient proti znehodnocení inflací chrání, protože (nákupní) cena mercedesu za pět let bude pravděpodobně díky inflaci vyšší, než je nyní," dodal analytik.