Zavřená pobočka řetězce McDonald's v Moskvě (16. května 2022)

Zavřená pobočka řetězce McDonald's v Moskvě (16. května 2022) | foto: Reuters

McDonald's v Rusku zahájil prodej svých aktiv. Zaměstnává desítky tisíc lidí

  • 10
Provozovatel restaurací rychlého občerstvení McDonald’s zahájil prodej svých aktiv v Rusku. V zemi má 850 provozoven a zaměstnává tam přes šedesát tisíc lidí. Firma přitom poukázala na humanitární krizi, již způsobila ruská invaze na Ukrajinu a která se příčí hodnotám podniku. McDonald’s je poslední z velkých společností, které kvůli ruské agresi odcházejí ze země.

Řetězec na začátku března oznámil, že dočasně uzavírá provozovny v Rusku, ale bude nadále vyplácet mzdy zaměstnancům. V pondělí firma uvedla, že bude usilovat o to, aby ruský kupec tyto pracovníky zaměstnal a platil jim mzdu až do ukončení prodeje. Jméno potenciálního zájemce však firma neuvedla.

Přišli jste náhle o práci? Najděte si novou na internetovém pracovním portálu jobDNES.cz.

Šéf podniku Chris Kempczinski konstatoval, že s ohledem na zaměstnance a stovky ruských dodavatelů nebylo rozhodnutí snadné. „Máme závazek vůči naší globální komunitě a musíme se držet našich hodnot,“ uvedl v prohlášení. Firma v souvislosti s odchodem očekává náklady 1,2 až 1,4 miliardy dolarů (až 33,2 miliardy korun). Restaurace McDonald’s jsou zavřené také na Ukrajině, ale firma tam dále svým zaměstnancům platí mzdu.

První McDonald’s v Rusku byl otevřen uprostřed Moskvy před více než třemi desetiletími, krátce po pádu berlínské zdi. Stal se výrazným symbolem uvolnění napětí po studené válce mezi Spojenými státy a Sovětským svazem. McDonald’s byl zároveň prvním americkým řetězcem restaurací rychlého občerstvení, který byl otevřen v Sovětském svazu, jenž se rozpadl v roce 1991.

V Rusku kvůli invazi Moskvy na Ukrajinu v poslední době pozastavila nebo ukončilo činnost mnoho amerických potravinářských a nápojových gigantů včetně Coca-Coly, Pepsi či Starbucks.

Zisky restauraci rostou

Firma uvedla, že odchod z Ruska nezmění její aktuální výhled, podle nějž jí v letošním roce přibude 1 300 restaurací, které přispějí k růstu tržeb celé společnosti přibližně 1,5 procenta. McDonald’s má v současnosti více než 39 000 provozoven ve více než stovce zemí. Většina z nich jsou franšízy, pouze asi pět procent z nich provozuje sama společnost.

Restauracím značky v prvním čtvrtletí klesl čistý zisk o 28 procent na 1,1 miliardy dolarů. Částečně za to mohlo zavírání provozoven v Rusku. Řetězec následně zvýšil tržby díky růstu cen ve Spojených státech a rovněž díky novému věrnostnímu programu. Celkové tržby v období od ledna do března vzrostly o jedenáct procent na 5,67 miliardy dolarů. Překonaly tak odhady analytiků, kteří čekali tržby 5,59 miliardy dolarů.

,