ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Už neskončí na skládce. Mastercard plánuje recyklaci nejen svých platebních karet

  • 8
Vydavatel platebních karet společnost Mastercard zahájil globální projekt recyklace svých kreditních a debetních karet. Je to součást plánu na záchranu miliard plastových karet v oběhu po celém světě, aby neskončily na skládkách.

Na počátku se firma spojila s bankou HSBC Holdings, která umožní recyklaci v osmi britských pobočkách, a počítá s tím, že do projektu se budou moci zapojit banky po celém světě, z nichž některé již spustily lokální projekty.

V rámci plánu poskytne Mastercard firmě HSBC skartovací přístroje, z nichž každý je schopen pojmout až 10 000 karet, to odpovídá 50 kilogramům plastu. Po naplnění budou tyto stroje převezeny do zařízení na recyklaci plastů.

Finanční detaily nového plánu zatím firma nezveřejnila. Pilotní projekt má běžet šest měsíců a umožní zákazníkům recyklovat jakoukoli plastovou kartu včetně karet od konkurence. „Pilotní projekt má poskytnout důležité poznatky a podklady pro dlouhodobější plány,“ uvedla v prohlášení banky HSBC.

Češi si zvykli platit mobilem či hodinkami. První volbou ale zůstává karta

Mastercard odhaduje, že v současnosti má v oběhu zhruba 3,1 miliardy platebních karet. Každým rokem se v tomto odvětví vyrobí kolem 600 milionů karet a životnost každé z nich je zhruba pět let.

Analytická zpráva odvětví Nilson Report uvádí, že v roce 2022 bylo v oběhu téměř 26 miliard karet. Odhaduje, že jejích počet by do roku 2027 mohl vzrůst na 28,4 miliardy.

Prudce rostoucí používání plastů vytvořilo jeden z největších světových problémů pro životní prostředí. Plastový odpad je pohřbíván na skládkách nebo znečišťuje řeky a oceány. Výroba plastů je také významným zdrojem skleníkových plynů, které oteplují planetu.

,