Na mafiánských vinicích zraje víno, vily bývalých šéfů sicilské

Na mafiánských vinicích zraje víno, vily bývalých šéfů sicilské | foto: Profimedia.cz

„Mafiánské“ víno si hledá zákazníky

  • 2
Nemovitý majetek, který byl dříve v rukou sicilské mafie, dovoluje v Itálii nedávno přijatý zákon převést do rukou veřejně prospěšných družstev. Víno z mafiánských vinohradů poblíž Palerma se tak tento měsíc poprvé zúčastní nejprestižnější vinařské přehlídky v Itálii.

Informovala o tom agentura ANSA.

Návštěvníci mezinárodní výstavy vína Vinitaly, která otevře své brány ve Veroně na konci března, se mohou seznámit s řadou vín Centopassi, vyrobenou z hroznů sklizených na konfiskovaných vinicích mafiánských bossů.

Vinohrady se nacházejí u historického města Monreale v blízkosti Palerma a víno je výsledkem práce dvou družstev, na které byly
pozemky a statek sicilské "chobotnice" převedeny sdružením Rozvoj a zákonnost.

Samo sdružení vzniklo před sedmi lety poté, co přijetí nového zákona italským parlamentem umožnilo místním úřadům přebírat zabavený majetek mafie a přeměnit ho na družstva zabývající se sociálními projekty.

Mafiánské vily jsou tak často využívány pro sociální programy pro mladistvé a drogově závislé, zatímco z neobdělávané půdy vznikají chráněné přírodní rezervace.

V rámci řady Centopassi bude na veronském veletrhu vystavena limitovaná edice 15.000 lahví bílého vína Cataratto in Purezza, pojmenovaná po italském filmu vyprávějícím příběh bojovníka s mafií Peppina Impastata.

Podobně bylo dalšímu vínu z této řady dáno jméno po jiném zavražděném odpůrci mafie Placidu Rizzottovi.

"Toto víno je symbolem obnovy této půdy," vysvětlil volbu jmen Gianluca Faraone, šéf jednoho z družstev.

Vedle vína vyrábí noví majitelé i těstoviny, olivový olej a med a díky dohodě s řetězcem družstevních supermarketů se jejich produkty prodávají po celé Itálii. Ačkoliv je půda ideální pro pěstování vína a ve vinicích na Monreale po dlouhou dobu rostly kvalitní hrozny, pro nové majitele nebylo jednoduché pustit se do opětovné produkce.

"Je relativně snadné začít znovu obdělávat zemědělská pole, ale obnovit vinice je velice namáhavé - jak technicky, tak z hlediska investic," vysvětlil agronom Federico Curtaz. Nová výrobna vín právě prochází rekonstrukcí s pomocí milionu eur (přes 25 milionů korun), který poskytly fondy Evropské unie a regionální vlády.