ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Indický Burger King vyhazuje rajčata z nabídky, bojí se o jejich kvalitu

  • 7
Z pokrmů indických restaurací Burger King zmizela rajčata. Monzunové deště a 450procentní inflace v nejlidnatější zemi světa nutí fast foody rajčata z burgerů i tortil odebírat. V některých prodejnách pak rozhodnutí doprovází humorné prohlášení, že i „rajčata potřebují dovolenou“.

Indické fast foody tak jeden po druhém škrtají rajčata ze svých receptur, důvodem jsou silné monzunové deště, které poškodily úrodu a nastartovaly raketové zdražení, které v meziročním srovnání činí 450 procent. Kvalita a dodávky rajčat jsou v současné době „nepředvídatelné“, tvrdí Burger King.

Druhý největší fastfoodový řetězec s burgery na světě tak následuje svého rivala. Indický McDonald stáhl rajčata z pokrmů už v červenci. A minulý týden ke stejnému kroku přistoupila i síť Subway, píše web BBC.

Burger King, který má po Indii 400 restaurací, se situaci snažil podat s humorem. „I rajčata potřebují dovolenou,“ stálo na vylepených plakátech v některých prodejnách, informuje agentura Reuters.

Z Peru i Afghánistánu. Odkud pochází zelenina, kterou máme doma na stole

Indický Burger King přitom už tak servíruje netypický hamburger. Kromě rajčat v něm totiž chybí i hovězí maso, které je pro hinduisty posvátné. Řetězec tak slavný Whopper doplňuje o smažený sýr, nebo kuře.

Indická frančíza také uvedla, že rozhodnutí učinila hlavně z obav o kvalitu zeleniny, ne o její cenu. Ty nyní už klesají. Zatímco v červenci se kilo prodávalo za 250 rupií (66 Kč), nyní je v hlavním městě Novém Dillí k mání i za 60 rupií (16 korun), informuje web Oneindia. Pomáhá i skutečnost, že Indie začala rajčata dovážet i ze sousedního Nepálu, tamní plody se dají sehnat ještě o deset rupií levněji.

Minulý týden přidal Burger King na stránky své internetové podpory sekci s názvem „Proč v mém burgeru není rajče?“ Zároveň zákazníky ubezpečil, že oblíbená ingredience bude brzy zpět. „Do té doby budeme rádi za vaší trpělivost a porozumění,“ doplnila firma.