Bývalý makléř banky Société Générale Jérôme Kerviel byl odsouzen na tři roky do

Bývalý makléř banky Société Générale Jérôme Kerviel byl odsouzen na tři roky do vězení. Musí také uhradit škodu ve výši 4,9 miliardy eur. | foto: AP

Odsouzený bankéř Kerviel se snaží očistit u odvolacího soudu

  • 8
V Paříži začal odvolací soud s makléřem banky Société Générale Jérômem Kervielem, který byl před dvěma lety odsouzen na tři roky vězení za nedovolené obchody s akciemi. Svým jednáním, které patří mezi největší podvody finančníků v historii, způsobil makléř škodu 4,9 miliardy eur.

Kerviel se s novým obhájcem snaží přesvědčit soud o své nevině, centrem zájmu se však stane zřejmě skutečnost, zda soud opět očistí banku od jakékoliv zodpovědnosti za Kervielovy obchody.

Pětatřicetiletého Kerviela uznal pařížský soud vinným z toho, že zneužil důvěru, padělal dokumenty a nelegálně vstupoval do počítačů. Vedle tří let vězení mu nařídil splatit celou výši škody, tedy 4,9 miliardy eur (asi 126 miliard korun). To vyvolalo u laické i odborné veřejnosti údiv a banka po výzvě vlády sdělila, že sumu patrně vymáhat nebude.

Případ vypukl v roce 2008 poté, co banka oznámila, že Kerviel využil znalosti jejího bezpečnostního systému a provedl řadu neautorizovaných finančních transakcí. Kerviel byl okamžitě propuštěn.

Société Générale, která skrze Komerční banku působí i v České republice, byla při procesu zcela zbavena odpovědnosti za ztrátu. Kerviel zakládal svou obhajobu na tvrzení, že jeho nadřízení o jeho riskantních finančních operacích věděli, a dokonce ho v nich povzbuzovali.

Strůjce nelegálních obchodů se po rozsudku označil za obětního beránka, který "platí za všechny". Později napsal knihu a stal se svého druhu lidovým hrdinou.

,