(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Způsobuje káva rakovinu? V Kalifornii chystají zákon o varovných popiscích

  • 71
Kalifornské kavárny „zaplaví“ varovné nápisy. Texty totiž budou upozorňovat na to, že káva obsahuje i akrylamid, který může způsobit rakovinu. Tabulky s upozorněním žádá nezisková organizace CERT. Část prodejců kávy se ale brání a tvrdí, že v kávě je jen zanedbatelné množství akrylamidu a naopak, že pozitivní vlivy kávy převažují nad riziky.

Vedle tabulí nabízejících nápoje a občerstvení by se mohly v kalifornských kavárnách objevit i cedule varující před údajnými karcinogenními účinky akrylamidu přítomném v pražené zrnkové kávě. O riziku informuje na svém webu například zdravotnická organizace American Cancer Society. 

Podle americké neziskové organizace CERT (Rady pro vzdělání a výzkum v oblasti toxikologie) kavárny včetně Starbucksu či 7-Eleven nedostatečně varují své zákazníky o účincích akrylamidu a porušují tím zákon o bezpečné pitné vodě a toxických látkách (jinak také Propozice 65). CERT tvrdí, že podniky musí poskytnout zákazníkům jasně viditelné varování o přítomnosti látek v jejich produktech, které mohou ovlivnit zdraví člověka.

Akrylamid

Akrylamid je látka vznikající u některých potravin při zahřívání na vysokou teplotu a spojuje se s výskytem rakoviny a neurologickými problémy. Látka vzniká například u hranolek, brambůrků či pražené zrnkové kávě. Směrnice Evropské unie určují množství akrylamidu, které může být v prodouktu.

„Věříme, že mnohem lepší řešení než varování o akrylamidovém rakovinovém hazardu, by bylo zbavit kávové odvětví této látky úplně,“ říká podle USA Today Raphael Metzger, advokát zastupující společnost CERT.

Prodejci kávy argumentují tím, že akrylamid v množství, v jakém je šálcích obsažený, škodlivý není a že pozitivní vlivy kávy na zdraví člověka převažují nad riziky. „Znovu a znovu se prokazuje, že je káva zdravý nápoj. Vláda Spojených států amerických uvádí v doporučeních pro stravování, že káva může být součástí zdravého životního stylu. Tento nový zákon mate zákazníky a vysmívá se Propozici 65 v době, kdy veřejnost potřebuje jasné a přesné informace o zdraví,“ tvrdí výkonný ředitel americké Národní kávové asociace Bill Murray.

Přesto třináct společností prodávajících kávu již přistoupilo na to, že o rizicích budou své zákazníky ve svých podnicích informovat. 

Otázka dne: Jak na nás působí káva s mlékem?

Zbývajících devět firem počká na verdikt soudu. Na ně už v roce 2010 CERT podala žalobu, kterou projedná nejvyšší soud v Los Angeles 8. února, píše server Newsweek.

Studijní výzkumy dokázaly, že káva může snížit riziko předčasné smrti, srdečních onemocnění, roztroušené sklerózy, Alzheimerovy choroby a další, píše server CNN. Kromě kávy se akrylamid nachází v bramborách a pečivu, sušenkách či konzervovavaných olivách. Větší množství akrylamidu se ale podle Národního onkologického institutu dostává do těla až kouřem z tabákových výrobků.