Jaderná elektrárna Mochovce na Slovensku

Jaderná elektrárna Mochovce na Slovensku | foto: Slovenske elektrarne

Třetí blok jaderné elektrárny Mochovce může do provozu, potvrdili Slováci

  • 41
Šéfka slovenského úřadu jaderného dozoru (ÚJD) Marta Žiaková ve čtvrtek potvrdila loňské rozhodnutí úřadu, kterým ÚJD povolil uvést do provozu dostavěný třetí blok jaderné elektrárny Mochovce.

Vůči rozhodnutí Žiakové, která současně zamítla dřívější odvolání rakouské ekologické organizace Global 2000, se už nelze odvolat.

Nový blok s výkonem 471 megawattů po náběhu do plného provozu, což bude patrně v příštím roce, pokryje podle dostupných informací více než desetinu spotřeby elektřiny na Slovensku. Země by se zároveň měla stát soběstačnou v produkci elektrické energie, kterou vyrábí hlavně z jádra.

ÚJD své rozhodnutí ohledně třetího bloku elektrárny Mochovce zveřejnil formou veřejné vyhlášky, pravomocné tak bude za 15 dnů. Až pak bude možné zavézt palivo do reaktoru. Následně bude provedena série testů a také se postupně zvýší výkon bloku.

„Proces uvádění do provozu začíná zavezením první palivové kazety do reaktoru. Zkoušky v optimálním případě mohou trvat čtyři měsíce,“ řekla Žiaková na tiskové konferenci.

Organizace Global 2000 v opravném prostředku proti původnímu rozhodnutí o uvedení třetího bloku elektrárny do provozu podle ÚJD poukazovala například na použitý materiál, odolnosti stavby vůči nárazu letadla či okolnosti ohledně hasicího zařízení.

Ceny elektřiny lámou rekordy

Povolení uvést blok elektrárny do provozu přichází poté, co v uplynulých dnech ceny elektřiny v Evropě posouvají rekordy. Tlak na velkoobchodní energetické trhy, které se již potýkají s výrazně nižšími dodávkami ruského plynu, umocnila nedostatečná produkce jaderné energie ve Francii.

V Mochovcích na jihu Slovenska jsou od konce 90. let v provozu dva jaderné bloky. Dokončení celé elektrárny se proti původním plánům výrazněji opožďuje a rozpočet projektu z původních 2,78 miliardy eur (přes 68 miliard Kč) postupně vzrostl na více než dvojnásobek této částky. Čtvrtý blok elektrárny dobudován ještě nebyl, podle Žiakové by měl být uveden do provozu nejpozději do dvou let.

Výstavba třetího a čtvrtého bloku elektrárny Mochovce začala v roce 1987. Kvůli nedostatku peněz ale byly práce v 90. letech pozastaveny a následně obnoveny až v roce 2008. Původně se počítalo s tím, že třetí a čtvrtý blok elektrárny budou hotovy v letech 2012 a 2013. Realizaci projektu provázely například informace o použití nekvalitního materiálu a policejní razie v elektrárně.

Elektrárnu Mochovce, stejně jako atomovou elektrárnu v Jaslovských Bohunicích na západě země, provozuje společnost Slovenské elektrárne (SE). Kontrolní podíl v tomto největším výrobci elektřiny na Slovensku získal v roce 2006 italský koncern Enel. Později do akcionářské struktury SE vstoupila skupina Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského. Zbylých 34 procent akcií SE drží slovenská vláda.

,