Neapolská pizza. Ilustrační foto.

Neapolská pizza. Ilustrační foto. | foto: shutterstock.com

Itálie slaví, neapolskou pizzu chrání Evropská unie

  • 20
Italští kuchaři se radují. Evropská unie totiž od čtvrtka chrání kvalitu neapolské pizzy. Kdo by tak nyní tuto světově proslulou pochoutku vyráběl jinak, než praví tradiční receptura, zaplatí pokutu za nedovolené napodobování výrobku.

Podle serveru BBC tak skončila pětadvacetiletá bitva o ochranu neapolské pizzy. Právě ochrana způsobu výroby tradiční pochoutky, schovaná pod označením "tradiční zaručená specialita", tak nyní zpříjemní spánek všem kuchařům, kteří dodržují náročný způsob její výroby. Naopak jejím imitátorům život ztíží.

Evropští úředníci teď mohou kontrolovat všechny pizzerie, zda neapolskou pizzu vyrábějí správně. Pokud přijdou na to, že kuchaři postupují špatně nebo používají nepravé ingredience, mohou jim uložit náhradu škody způsobenou falšováním výrobku.

Neapolská pizza

Neapolská pizza je"královnou" všech ostatních pizz. Musí se vyrábět pouze z mouky z tvrdé pšenice, čerstvých kvasnic, mořské soli, mozzarelly vyrobené z buvolího mléka, bazalky a speciálních rajčat vypěstovaných na úpatí Vesuvu (takzvaná rajčata San Marzano).

Pizza se musí péci v peci na kameni, ve které hoří dubové dřevo, těsto nesmí být tlustší než 3 milimetry a pizza musí mít na talíři lehce zdvižený okraj.

Evropský komisař pro zemědělství Dacian Ciolos uvedl, že neapolská pizza se nyní stala součástí evropského kulturního dědictví.

Asociace výrobců neapolské pizzyNejvětší radost však měli z udělení ochranné známky její výrobci, kterým zaručí jistější odbyt. Podle italských farmářů sdružených v asociaci totiž dnes polovina ze všech 25 italských pizzerií používá při výrobě neapolské pizzy špatné přísady. Mouku z tvrdé pšenice nahrazují moukou z Ukrajiny a místo buvolí mozzarelly používají nekvalitní východoevropské sýry.

EU chrání své výrobky ochrannými značkami. Tradiční zaručená specialita (TSG)Evropská unie rozlišuje tři druhy registrací: chráněné zeměpisné označení (PGI), chráněné označení původu (PDO) a tradiční zaručenou specialitu (TSG). Zatímco první dvě ochranné známky zaručují, že se výrobek částečně nebo zcela vyrábí v určité zeměpisné oblasti, zaručené speciality jsou výrobky, které mohou prokázat tradiční způsob výroby a složení.

Itálie má v EU v současné době registrováno 180 výrobků, více než Španělsko nebo třeba Francie. Česko má chráněno například České pivo, Pardubický perník, Štramberské uši či Pohořelického kapra.

pizza v barvě italské trikolory

Legenda říká, že nejslavnější neapolskou pizzu Margheritu vynalezl pekař Don Raffael Esposito, který ji připravil při příležitosti návštěvy italského krále Umberta I. a jeho chotě, královny Margherity Savojské v roce 1829.

Tato pizza byla vyrobena ve vlasteneckém duchu, tedy barvách italské vlajky. Červenou barvu představovala rajčata, bílou mozzarella a zelenou bazalka.