Kontaminované maso se na český trh nedostalo. Ilustrační foto.

Kontaminované maso se na český trh nedostalo. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Irové stahují vepřové kontaminované jedovatým dioxinem

  • 4
Irská vláda nařídila stáhnout z trhu všechny produkty z vepřového masa domácí výroby. Maso je totiž kontaminováno rakovinotvorným dioxinem, v některých je ho dokonce devětsetkrát více, než je bezpečná úroveň. České republice údajně nebezpečí nehrozí, podle úřadů se na náš trh maso nedostalo.

Předběžné důkazy podle vlády naznačují, že problémy začaly už letos v září. Přesto se lidé nemusí nijak výrazně strachovat. "Trvá velmi dlouho, než se tyto látky v lidském těle projeví," řekl toxikolog Alan Boobis z londýnské univerzity. Konzumenti by proto museli maso s obsahem dioxinů jíst dlouhodobě, aby látka ohrozila jejich zdraví, uvedla agentura Reuters.

Vepřové v Česku je bezpečné

Češi se podle Státní zemědělské a potravinářské koncepce bát nemusí. "O případu víme, průběžně totiž dostáváme informace prostřednictvím Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva v EU. Zatím jsme ale neobdrželi informaci, že by se toto kontaminované maso dostalo do ČR," řekla mluvčí instituce Martina Šmidtová.

Stejnou informaci poskytl i mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben, podle kterého je málo pravděpodobné, že by se do ČR nějaké kontaminované maso dostalo. "Nemáme žádné informace o tom, že by z Irska bylo dovezeno nějaké závadné maso," uvedl.

EU: Irsko situaci zvládlo dobře

Prezident irského svazu farmářů Padraig Walshe uvedl, že na trh se brzy dostanou čerstvé produkty z vepřového masa z farem, které kontaminace nezasáhla. "Očekávám, že pro spotřebitele bude v prodeji naprosto bezpečné vepřové maso od poloviny týdne," řekl.

Evropská komise označila krok irské vlády za správný a rychlý. "Komise má dojem, že irské úřady činí správná opatření, takže je právě nyní situace zvládána včasně a dobře," řekl jeden z představitelů komise.

Irsko loni vyvezlo vepřové maso v hodnotě 368 milionů eur (asi 9,5 miliardy korun). Polovina tohoto exportu směřovala do Británie. Šéf irské veterinární komise Paddy Rogan ale dodal, že se maso mohlo dostat do dalších 20 až 25 zemí. "Určitě to nebylo více než 30 států," řekl agentuře Reuters.

Dioxin

Bezbarvá nebo bílá krystalická látka, vysoce toxická a znečišťující přírodní prostředí.

Ve vysokých koncentracích způsobuje dioxin záněty kůže, při vdechnutí vyvolává záněty sliznic a plicní tkáně, což může končit i smrtí. Dalšími nejvíce postiženými orgány jsou oči, játra a ledviny.

Zdroj: Wikipedia

,