Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když inflaci měří holič. Za dvacet let zdražil stříhání o 19 900 procent

  17:20
Holič Ruben Galante z argentinské metropole Buenos Aires má v policích vystavené vlastnoručně psané zakázkové knihy. V nich si už dvacet let dokumentuje, kolik zákazníků každý den ostříhal a taky kolik si za sestřih účtoval. Ze zažloutlých ručně popsaných listů se za poslední léta stalo unikátní svědectví o hyperinflaci v této jihoamerické zemi.
Holič Ruben Galante si prohlíží své ručně psané záznamy o cenách a zákaznících,...

Holič Ruben Galante si prohlíží své ručně psané záznamy o cenách a zákaznících, které shromažďoval dvacet let (18. září 2023) | foto: Reuters

Ve skromném holičství, kde se po dřevěné podlaze kutálejí zrnka písku a kam se skrz výkladní okna z ulice dívají zvědaví lidé, stříhá sedmašedesátiletý Galante dalšího zákazníka.

Až práci dokončí, vlastnoručně zanese do velkého sešitu další záznam. Stejně jako poprvé před více než dvaceti lety, kdy si od klientů za úpravu účesu bral patnáct argentinských pesos.

Jenže jen za poslední čtyři roky, tedy od počátku úřadování současného prezidenta Alberta Fernandeze, vyletěly ceny nahoru o 757 procent. „Krize se táhne už dlouho a nelepší se, naopak,“ sdělil agentuře Reuters ve svém kadeřnictví Ruben Galante, který si dnes za jedno ostříhání účtuje tři tisíce pesos.

Inflace je proto hlavní téma politiků i největší starostí voličů. Poslední meziroční údaj totiž zakotvil na 124 procentech, což je nejhorším výsledek od roku 1991.

Poznámky holiče Rubena Galanteho ze 14. září 2001. Tehdy si za sestřih bral patnáct argentinských pesos. (18. září 2023)

Tříciferná inflace dostává čím dál více lidí pod hranici chudoby, čtyři z deseti Argentinců má už problém se zaplacením životních nákladů. Ekonomové odhadují, že do konce roku by pak inflace mohla dosáhnout dokonce dvě stě procent.

Galante přitom vzpomíná na rok 1991, kdy jako šestadvacetiletý holič v prestižní čtvrti Belgrano začínal. Za stříhání si tehdy stanovil cenu patnáct pesos a ta mu vydržela z dnešního pohledu neuvěřitelných deset let, což ostatně potvrzuje zápis z jeho sešitů o dekádu později.

Ceny v Argentině rostou extrémním tempem, inflace překročila sto procent

V tu dobu se peso drželo v poměru jedna ku jedné k americkému dolaru, proto se mladému holiči žilo v kosmopolitním městě pohodlně. Argentina navíc byla tehdy jednou z nejbohatších zemí v regionu. Tehdy si chodil pravidelně sednout na kávu, jedl v dobrých podnicích, často cestoval a pravidelně doplňoval potřebné zásoby materiálu pro své malé holičství.

Dnes se musí chovat opatrněji, za jeden střih dostane v přepočtu čtyři dolary, tedy zhruba 94 korun. Léta ekonomického úpadku postupně snížila příjmy a úspory argentinských občanů. Ti nejbohatší si své prostředky střeží na zahraničních účtech v dolarech, aby unikli neúprosné devalvaci měny.

Starosti si postarší kadeřník dělá také o své už dospělé děti. Dcera sice odešla za lepšími možnostmi do zahraničí, syn však zůstal v rodném Buenos Aires a navzdory nespočtu odpracovaných hodin si pořád nemůže dovolit ani vlastní auto, natož nemovitost.

Když inflace zmizela

Argentina bojovala se zadlužením už v osmdesátých letech, kdy vládní dluh vzrostl za dvacet let z čtyř na padesát dva miliard dolarů. Jako řešení pak politici hodnotu pesa navázali na dolar v poměru jedna ku jedné. „S konvertibilitou prakticky zmizela inflace,“ vzpomíná Galante pro Reuters.

Zaplatila za to ale jinak. Země do velké míry ztratila možnost provádět vlastní aktivní měnovou politiku a stala se silně závislou na finančním zdraví USA. Argentina si brala stále další a další půjčky, v roce 2001 pak dluh přesáhl sto miliard dolarů. K tomu rychle stoupala nezaměstnanost. Ekonomická krize explodovala a občané žádali tehdejšího prezidenta Fernanda de la Rua, aby odstoupil. Dvacátého prosince 2001 uprchl de la Rua vrtulníkem z prezidentského paláce.

Poprvé zvýšil cenu svých služeb kadeřník Galante v roce 2005 na osmnáct pesos, jakkoli byla inflace o poznání vyšší. Opravdový skok měl ale teprve přijít poté, co se v roce 2007 do čela země dostala kontroverzní politička Cristina Fernández de Kirchnerová. Holič během jejího prvního volebního období zvýšil cenu za střih o 117 procent, o 200 procent pak v druhém.

Bohatý jako Argentinec? To už neplatí. Úpadek této země je těžko pochopitelný

V roce 2015 pak nastoupil do úřadu podnikatel Mauricio Macri, který sliboval fiskální odpovědnost. Přestože provedl některé reformy, které se líbily hlavně investorům, ekonomika se začala hroutit. Macri proto požádal Mezinárodní měnový fond o půjčku ve výši 57 miliard dolarů. Během jeho čtyřletého mandátu si Galanteovi zákazníci připlatili dalších 133 procent navíc.

Dnes nestačí ani největší argentinská bankovka v hodnotě dvou tisíc pesos na zaplacení běžného sestřihu v Galanteho salonu. S jistou rezignací Galante konstatuje, že se už ani nepokouší držet cenový krok s celkovou inflací v zemi. Nechce si vyhnat všechny věrné zákazníky.

Zatímco pokračuje ve střihání jednoho z nich, konverzace od ekonomické situace v zemi volně přešla k fotbalu, společné vášni Argentinců. Galante ale nepřestává věřit v lepší zítřky. „Argentina se z toho může dostat, řešení ale mají v rukou politici. Naše země k tomu má zdroje, má mnoho věcí, které jí mohou pomoci být lepší. Ale zdá se, že se nikdo nemůže shodnout na tom, jak toho dosáhnout,“ shrnul Galante.

Autor:
  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Sonny Angel: Ďábelská moc andělské panenky, která plete hlavu generaci Z

28. dubna 2024

Premium Všichni uživatelé TikToku už pravděpodobně znají panenku Sonny Angel. Asi osm centimetrů vysoká...

Boom prodejů kol opadl. Prodejci mají plné sklady, zákazníci čekají na slevy

28. dubna 2024

Trh s jízdními koly a cyklovybavením se v Česku propadl o třetinu. Může za to ochlazení covidového...

Kapacita úložišť elektřiny se zvýšila, vznikají však pomalu, varuje agentura

27. dubna 2024

V loňském roce se celosvětově podařilo zdvojnásobit počet baterií sloužících k ukládání elektrické...

Dokonalost japonských knedlíčků kontroluje umělá inteligence. Pomáhá i jinde

27. dubna 2024

V zemi posedlé dokonalostí si žádný výrobce knedlíčků nemůže dovolit prodávat nehezké kusy. Na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...