Euro. Ilustrační foto

Euro. Ilustrační foto | foto: Evropská komise

Inflace v celé EU v prosinci zrychlila na 1,4 procenta

  • 7
Evropanům zdražily v prosinci nákupy. Roční míra inflace dosáhla 1,4 procenta, takže kdo si na konci roku 2008 pořídil zboží za sto korun, musel by za stejný nákup vydat na konci loňského roku obrazně ještě o 1,4 koruny více. V listopadu přitom ceny vzrostly meziročně "jen" o procento. Údaje o růstu spotřebitelských cen zveřejnil Eurostat.

Meziměsíčně pak ceny v Evropské unii vzrostly o 0,2 procenta. Evropský statistický úřad také ve své zpřesněné statistice potvrdil, že lidem žijícím v eurozóně vzrostly ceny o 0,9 z listopadových 0,5 procenta.

V České republice činila roční míra inflace 0,5 procenta, a výrazně se tak zvýšila z listopadových 0,2 procenta. Stále je ale hluboko pod hodnotou z prosince 2008, kdy činila 3,3 procenta. V samotném prosinci se ceny v Česku podle Eurostatu zvýšily o 0,1 procenta.

Evropa prošla deflací 

Spotřebitelské ceny v EU i v řadě dalších zemí se kvůli celosvětové krizi citelně snižovaly a přechodně se dostaly i do záporných hodnot. Před koncem loňského roku už se ale situace začala rychle měnit a ceny začaly znovu růst. Průměrná roční inflace v eurozóně se ale udržela nízko, činila pouze 0,3 procenta ve srovnání s 3,3 procenta v roce 2008.

V celé unii byl ale v loňském roce vývoj podobný. Průměrná míra inflace loni činila 1,0 procenta, zatímco v roce 2008 to bylo 3,7 procenta.

Z členských zemí EU byla v prosinci nejnižší míra inflace v Irsku, kde se zatím držela v záporných hodnotách a činila -2,6 procenta. Naopak nejvyšší inflaci v prosinci mělo Maďarsko, a to 5,4 procenta.