Francouzi stále počítají ve francích

Půl roku po zavedení jednotné evropské měny do oběhu si Francouzi stále nemohou zvyknout na ceny v euro a přepočítávají je na staré dobré franky. Mnohé obchodní domy proto vycházejí zákazníkům vstříc a na cenovkách vytrvale uvádějí i údaje v bývalé národní měně.

Několik výzkumů, které byly v poslední době o zvykání na euro ve Francii provedeny, dokazuje, že se obyvatelům země galského kohouta usazuje v hlavách nová měna velmi pomalu. Podle průzkumu, který nedávno zveřejnila Evropská komise, jsou na tom dokonce Francouzi nejhůře ze všech obyvatel eurozóny.

Zhruba 52 procent Francouzů totiž soudí, že zapamatovat si a srovnávat ceny v euro je mnohem obtížnější než ve francích, přičemž ceny stále přepočítávají více než tři čtvrtiny z nich. Téměř devět z deseti Francouzů proto považuje za potřebné ponechat na cenovkách údaje v bývalé národní měně minimálně do konce roku.

Původně přitom vláda vyzvala obchodníky, aby ceny v obou měnách uváděli na etiketách jen do konce června. "Přikláním se k tomu, aby bylo vyznačování cen v obou měnách prodlouženo až do konce roku. Francouzi tak budou moci bez většího šoku přejít z jedné měny na druhou," řekl v rozhovoru pro deník Le Parisien státní tajemník pro malé a střední podniky, obchod a řemesla Renaud Dutreil.

Zákazníci mají navíc díky dvojím cenovkám možnost lépe kontrolovat, zda obchodníci nezneužívají přechodu na euro ke zbytečnému zdražování.

Téměř 60 procent Francouzů je spokojeno s tím, že bylo euro zavedeno. Jejich počet by mohl během prázdnin vzrůst, neboť při cestách na letní dovolenou do ostatních zemí eurozóny poprvé nemusí měnit peníze.

"Jako turisté budou mít jednodušší život a navíc budou moci lépe srovnávat ceny," poznamenal Dutreil. Od prvního července navíc francouzské banky za použití bankovní karty v zemích eurozóny účtují stejné poplatky jako ve Francii.

Komerční banky však už nemohou vyměňovat bývalou národní měnu, přičemž tuto službu zajišťuje nadále pouze centrální banka. Ta bude mince franků měnit do poloviny února 2005 a bankovky o dalších sedm let déle.