Šéf amerického centrálního bankovního systému Jerome Powell (23. května 2022)

Šéf amerického centrálního bankovního systému Jerome Powell (23. května 2022) | foto: Profimedia.cz

Fed přitvrzuje v boji s inflací. Základní úrokovou sazbu zvýšil o 0,75 procenta

  • 19
Americká centrální banka (Fed) pokračuje ve zpřísňování měnové politiky a přikročila k dalšímu zvýšení základní úrokové sazby. Stejně jako v červnu, i nyní ji zvedla o 0,75 procentního bodu. Trh takové zvýšení očekával, v poslední době ale nevylučoval ani nárůst o celé jedno procento. Akcie v reakci na zvýšení reagovaly růstem.

Základní úroková sazba se nyní nachází na úrovni, která má podle většiny představitelů Fedu neutrální ekonomický dopad. To v podstatě znamená, že Fed ukončil své snahy z pandemické éry, kdy podporoval výdaje domácností a podniků levnými penězi.

Podle šéfa Fedu Jeroma Powella se americká ekonomika nyní nenachází v recesi. Její výkon však zpomaluje a Fedu se tak zužují možnosti, aby svými kroky nestáhl ekonomiku do recese.

Důvodem pro další zvýšení je rychlý růst hladiny spotřebitelských cen ve Spojených státech. Inflace se v zemi nachází na vůbec nejvyšší úrovni od listopadu 1981, v červnu zrychlila na 9,1 procenta z květnových 8,6. Ceny v Americe táhnou vzhůru zejména drahé energie a potraviny.

Ve zvyšování Fed bude pokračovat

V prohlášení Fed také uvedl, že navzdory důkazům o zpomalování ekonomiky plánuje další zvyšování výpůjčních nákladů. To očekávali i ekonomové. Otázkou je, o kolik bude muset banka sazbu navýšit, aby dosáhla svého dvouprocentního inflačního cíle.

„Na zasedání naladil guvernér Powell jestřábí tón. Zmínil, že navzdory určitému zpomalení spotřeby zůstává trh práce extrémně přehřátý. Guvernér popsal agregátní poptávku jako solidní. To lze interpretovat tak, že podle představitelů Federálního výboru pro volný trh zvládne americká ekonomika více zvýšení,“ uvádí Tomáš Pfeiler ze společnosti Cyrrus s tím, že ve hře zůstává další zvýšení o 75 bodů, které však bude záviset na nových makrodatech.

Powell dále sdělil, že není dostatečně jasné, jakým směrem se bude ekonomika do budoucna vyvíjet. Vzhledem k tomu, že Fed nemůže poskytnout spolehlivé informace o dlouhodobějším směrování své měnové politiky a úrokových sazeb, jak činil v minulosti.

Na příštím zasedání v září by však mohlo být nutné nové „neobvykle vysoké“ zvýšení sazeb. Zářijové rozhodnutí bude záviset na ekonomických ukazatelích, které budou do té doby zveřejněny, dodal Powell.

Fed rozhodne o dalším zvýšení sazeb, říká bývalý ministr. Čeká recesi

Velmi jestřábí je ve svém názoru na maximální výši úrokové sazby tým Bloomberg Economics vedený Annou Wongovou. Ten totiž čeká, že se horní hranice pásma úrokových sazeb Fedu v příštím roce zvýší na pět procent. „Fed si příští rok nemůže dovolit předčasnou pauzu, pokud doufá, že do konce roku 2024 dostane inflaci zpět na dvouprocentní cíl,“ napsala Wongová pro Bloomberg.

Podle Iana Shepherdsona, hlavního ekonoma společnosti Pantheon Macroeconomics, Fed nezpomalí tempo zvyšování sazeb, dokud nebude přesvědčen, že se inflace obrátila směrem dolů.

„S narůstajícími sazbami, které nalomí domácí poptávku, tahouna americké ekonomiky, se dá předpokládat, že příští rok v zemi dojde ke zvýšení nezaměstnanosti,“ upozorňuje ve svém komentáři tým ekonomického výzkum Raiffeisenbank. „Dle očekávání trhu by ale mělo být pouze mírné, z letošních predikovaných 3,7 procenta (medián odhadů) na 3,9 procenta v příštím roce,“ dodává.

Akcie prudce posílily

Přestože celkově byla rétorika Jeroma Powella jestřábí, akciové indexy prudce posilují a dluhopisové výnosy klesají. „Vysvětlení je takové, že investoři zřejmě očekávali razantnější akci nebo alespoň ostřejší slova. Akciím poskytl podporu i optimistický výhled šéfa centrální banky – podle něj se americká ekonomika prozatím nenachází v recesi,“ vysvětluje Pfeiler.

„Powell taktéž vnímá dosavadní kroky banky jako v zásadě úspěšné. Klesající inflační očekávání dokazují, že trhy věří ve schopnost Fedu zastavit pádivý růst cen. Index S&P přidává těsně po zasedání téměř tři procenta. Je však otázkou, zda indexy udrží zisky během zítřka. Poslední zasedání Fedu mají typický vzorec – výrazný růst bezprostředně po meetingu následovaný citelnými ztrátami v následující seanci,“ dodává Pfeiler.

Sazby zvyšují centrální banky napříč světem, včetně té tuzemské. Rekordní základní úrokovou sazbu má z evropských zemí Maďarsko. Tamní centrální banka úrok zvýšila na 10,75 procentního bodu. Nedávno ke zvýšení sazby přistoupila také Evropská centrální banka. Z nuly je zvýšila na půl procenta. Na rozdíl od svého amerického protějšku musí brát při rozhodování ohled na předlužené jižní křídlo, proto sazby zvyšuje opatrně.

,