Jussi Meresmaa | foto: EY

Discgolf uvidíme na Olympiádě, věří finský podnikatel roku

  • 10
Discgolf přestává být sportem severských zemí. Házení létajících talířů do košů z ocelových řetězů, které je stále populárnější i v Česku, dokáže ve Finsku přitáhnout diváky k televizním obrazovkám stejně jako hokej. Ze zhruba pětimilionové populace jej čas od času hraje několik set tisíc lidí.

Nepřekvapí proto, že výroba plastových disků a dalšího vybavení může v této zemi vynést bývalého hráče k vítězství v národním kole prestižní soutěže EY Podnikatel roku 2021 a k účasti v celosvětovém finále.

Každoroční soutěž, kterou pořádá globální auditorská a expertní společnost EY, odměňuje podnikatele, kteří inspirují ostatní svou vizí, vedením a úspěchy.
Podle držitele finského titulu Jussi Meresmaa, zakladatele a generálního ředitele společnosti Discmania, bude discgolf za pár let splňovat pravidla pro uvedení na olympijské hry.

„Ve Finsku máme velmi dlouhou zimu. Když skončí, mají lidé pochopitelně zájem trávit co nejvíce času venku,“ říká Meresmaa, který si společnosti Discmania na výrobu vybavení a stavbu discgolfových hřišť založil před zhruba dvaceti lety, aby jí financoval kariéru profesionálního hráče.

Dalšími důvody, proč počet discgolfových hřišť v jeho zemi narostl z jednotek na tisícovky, jsou relativně nízké náklady na vybavení. Minimálně ve srovnání s klasickým golfem, se kterým discgolf kromě podobného názvu mnoho společného nemá.

Sport má příznivce i v Česku

Možnost hraní venku na velké ploše s minimem kontaktů nicméně vedla k razantnímu rozšíření sportu v Česku během posledních dvou roků. „Covid nás neovlivnil. A když, tak pozitivně, protože to byla jedna z aktivit, kterou šlo dělat víceméně volně,“ uvedl předseda české asociace Discgolfu Petr Tanka, podle kterého počet hřišť v Česku v současnosti dosahuje čísla 130.

Světový podnikatel roku vsadil na digitální reklamu

Přímo v asociaci discgolfu je registrováno 600 členů, ale závodí jich více. Například vloni se turnajů kromě členů asociace účastnilo dalších 2 800 hráčů.
A Česko má už na mezinárodních turnajích první úspěchy. „Na mistrovství v roce 2018 v Chorvatsku jsme měli první místo v kategorii juniorů. Vloni jsme mistrovství Evropy pořádali v Česku a tam náš hráč dosáhl čtvrtého místa,“ uvedl Tanka.

O něco obtížnější je odhadnout, kolik lidí se tomuto sportu věnuje rekreačně. Podle množství prodaného sportovního vybavení odhadují počty hráčů mezi deseti a dvaceti tisíci. Podobně velká je rovněž fanouškovská základna, kterou lze odhadnout z počtu sledování videí streemovaných z utkání a které rovněž mívají několik tisíc zhlédnutí.

Podobné je to i s celosvětovou komunitou discgolfistů, příznivců je zhruba kolem deseti milionů. Finsko je ale podle Meresmay v počtu hráčů unikátní.

27. listopadu 2015

Vybavení za několik dolarů

Velké komunity jsou rovněž v sousedním Švédsku nebo třeba v Estonsku, kde se sport šíří od roku 2010. Kromě Pobaltí a Skandinávie je rovněž velká komunita hráčů ve Spojených státech amerických. Tam sice discgolf pokulhává za jinými, tradičnějšími sporty, jako je baseball, basketbal nebo americký fotbal, ale vzhledem k ­celkovému počtu obyvatel to znamená pro dodavatele sportovního vybavení největší trh.

Jádrem byznysu Discmanie je vybavení profesionálních hráčů, které se vyrábí v Evropě a které splňuje certifikaci pro využití na oficiálních turnajích.

Meresmaova firma nicméně využívá i lacinější verzi, která je vyráběna v Číně. Na rozdíl od jiných sportů, třeba zmiňovaného golfu, však mezi rekreačním a profesionálním vybavením moc velké cenové rozpětí není. „Profesionální talíř je možné koupit za cenu okolo dvaceti dolarů. Je to tedy sport, kdy i rekreační hráč může hrát s profesionálním vybavením,“ uvedl Meresmaa.

Stejně jako hole u golfu, tak i jednotlivé disky mají různé letové charakteristiky. Jsou například takzvané distance drivery, kterými se dá hodit na sto nebo až 150 metrů.