Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zlatá víza jako vstupní brána cizinců do Evropy. Zájem o ně je rekordní

Evropská zlatá víza jsou v posledních měsících stále oblíbenější. Mnohé země EU se sice snaží programy zpřísňovat, podle odborníků ale nejsou provedené změny dostatečné. Na popularitě zlatých víz nic nemění ani aktivita mnohých europoslanců. Navzdory odporu některých států se totiž snaží o vytvoření společných evropských pravidel.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Mnohé země v Evropské unii nabízejí bohatým zahraničním investorům snadnější cestování či bezstarostný odchod do důchodu prostřednictvím zlatých víz, které cizincům umožní získat povolení k pobytu na území států Evropské unie investičními aktivitami. Velká poptávka po těchto programech je momentálně hlavně v Itálii, Řecku či ve Španělsku, napsala agentura Bloomberg.

Do jižní části Evropy láká investory třeba příjemné přímořské počasí pro trávení dovolených. Pokud o získání evropského zlatého víza stojí, stačí bohatým cizincům častokrát koupit některou z hodnotných nabízených nemovitostí. Mezi lety 2011 a 2019 získalo takové vízum v Evropské unii více než 132 tisíc lidí.

I kvůli vysokému počtu udělených zlatých víz z posledních let je politická pobídka k přísnější regulaci poměrně hlasitá. Některým poslancům Evropského parlamentu se nelíbí, že bohatí cizinci v praxi vytváří tlak na cenový růst nemovitostí v členských státech.

Zlatá víza se do legislativní praxe evropských států dostala zejména po finanční krizi 2008. Cílem jejich zavedení bylo přilákání zahraničního kapitálu. O velmi oblíbený nástroj přílivu zahraničních prostředků šlo i během pandemie nemoci covid-19.

Zahraniční turisté se zvolna vracejí do Česka, hotely obsazují více Češi

Probíhající ruská válka na Ukrajině politickou pozornost na zlatá víza ještě zvýšila. Belgická europoslankyně Saskia Bricmontová agentuře Bloomberg řekla, že jde o potenciální způsob, jak si mohou oligarchové, zločinci či zkorumpovaní politici jednoduše koupit cestu do Evropy a vyprat jejich špinavé peníze.

V Portugalsku program omezili

Některé členské země EU začínají podmínky pro získání zlatých víz zpřísňovat. Během letošního února tento program výrazně omezili třeba v Portugalsku. V zemi fungoval déle než deset let a umožňoval získat povolení k pobytu kupcům nemovitostí pocházejících ze zemí mimo EU, kteří byli ochotni investovat do portugalských domů anebo bytů více než 350 tisíc eur (8,4 milionu korun).

Tamní předseda vlády k omezení tohoto programu uvedl, že země zastaví vydávání nových zlatých víz kvůli obavám, že zahraniční kupci zvyšují ceny nemovitostí. Ještě rok před Portugalskem s tímto programem skoncovala Velká Británie, která již před několika lety Evropskou unii opustila.

Klimatické změny mění cestovní ruch v Evropě. Novým rájem turistů bude sever

Programu zlatých víz v Portugalsku dominovali od počátku čínští investoři. Tvořili téměř polovinu lidí z celkového počtu 11 628 udělených povolení k pobytu.

Zpřísnili i v Řecku

Program je však stále aktivní v jiných evropských státech. Řadí se mezi ně třeba Řecko, které každoročně uděluje taková povolení několika tisícům cizinců.

Podle údajů realitní společnosti Recognyte vzrostl počet žadatelů o řecký program v prvních dvou měsících letošního roku meziročně o tři sta procent. Celkem cizinci během tohoto období podali celkem 1262 žádostí. Dvě třetiny z nich přitom pochází z Číny, tedy země jejíž občané si často libují v luxusních evropských nemovitostech.

Za nárůstem počtu žádostí stojí hlavně změna prahové hodnoty investice. Ta se totiž už od července zvýšila na ze čtvrt až na půl milionu euro (tedy zhruba na 11,8 milionu korun). Řada cizinců chtěla ještě využít mírnějších podmínek. Změna přístupu měla zabránit hlavně tomu, aby rostoucí poptávka ze zahraničí nevytlačovala běžné Řeky z trhu s nemovitostmi.

Přidává se Španělsko či Černá Hora

Omezit program zlatých víz chtějí v brzké době i ve Španělsku, kde se minimální hodnota investice má zvýšit až na jeden milion eur (asi 24 milionů korun). Někteří politici dokonce nevylučují, že program zcela zruší. Podobně se k věci chce postavit i Černá Hora, která však není členskou zemí Evropské unie.

„Pokaždé, když evropské státy začnou hrozit omezením těchto programů, poptávka po získání zlatých víz v EU se zvýší. Pro naše podnikání je to skvělé,“ uvedl pro Bloomberg zakladatel kanadské poradenské společnosti Apex Capital Partners Nuri Katz.

Ačkoliv řada států avizuje, že podmínky by se měly brzy ztížit, v praxi se odborníci s něčím takovým zatím nesetkávají. „Nezaznamenali jsme výraznější změny v obtížnosti získat vízum,“ uvedla pro agenturu Bloomberg Patrie Casaburiová, výkonná ředitelka poradenské společnosti Global Citizen Solutions s tím, že dosud přijaté legislativní změny nejsou v praktické rovině tak tvrdé, jak se může na první pohled zdát.

Omezení v praxi často pokulhávají

Třeba v Portugalsku nadále platí možnost získání zlatého víza v situaci, pokud se cizinec rozhodně investovat alespoň půl milionu euro (12 milionů korun) do místních firem či fondů, které nejsou spojené s nemovitostmi. Bulharsko dokonce tento program po dvouleté pauze obnovilo, Malta svůj přístup reformovat odmítla. Ani Kypr se do změn příliš nehrne.

Návrat čínských turistů do Česka potrvá roky, Peking se zrušením zákazu otálel

V praxi se začíná ukazovat, že zvýšení minimální požadované výše investice není zásadnější překážkou, která by zájemce od zlatých víz výrazně odrazovala. „Pro lidi s majetkem kolem pěti a sedmi miliony dolarů je investice v částce 500 tisíc euro přijatelná,“ řekl pro Bloomberg Nuri Katz.

Podnikající firmy v tomto odvětví nejsou z možného zpřísnění podmínek pro získání zlatých víz ve státech Evropské unie nervózní. V sázce je totiž velké množství finančních prostředků, které zvlášť jihoevropské země potřebují. Vysoce zadlužené země s malou hospodářskou výkonností budou potřebovat zahraniční kapitál pro plnění klimatických výzev. Pokud by se zlatá víza jednou opravdu zrušila, velmi pravděpodobně by je podle odborníků nahradily jiné daňové pobídky.

Autor:
  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Sonny Angel: Ďábelská moc andělské panenky, která plete hlavu generaci Z

28. dubna 2024

Premium Všichni uživatelé TikToku už pravděpodobně znají panenku Sonny Angel. Asi osm centimetrů vysoká...

Boom prodejů kol opadl. Prodejci mají plné sklady, zákazníci čekají na slevy

28. dubna 2024

Trh s jízdními koly a cyklovybavením se v Česku propadl o třetinu. Může za to ochlazení covidového...

Kapacita úložišť elektřiny se zvýšila, vznikají však pomalu, varuje agentura

27. dubna 2024

V loňském roce se celosvětově podařilo zdvojnásobit počet baterií sloužících k ukládání elektrické...

Dokonalost japonských knedlíčků kontroluje umělá inteligence. Pomáhá i jinde

27. dubna 2024

V zemi posedlé dokonalostí si žádný výrobce knedlíčků nemůže dovolit prodávat nehezké kusy. Na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...