Evropská komise

Evropská komise | foto: Reuters

Země EU chystají plány pro čerpání z fondu obnovy, EK vidí chyby

  • 18
Finance z fondu obnovy, které bude Evropská komise rozdělovat na základě národních plánů, by měly být k dispozici v polovině tohoto roku. V balíku je 672 miliard eur. Individuální národní plány mají přísná kritéria. Třetina peněz musí směřovat do ekologických projektů a jen o něco menší podíl do digitalizace. Některé země navíc nevycházejí vstříc požadavkům na reformu svých ekonomik, které jsou další podmínkou k čerpání financí.

„K tomu, aby bylo dosaženo stanovených milníků a cílů, bude potřeba další snaha,“ řekl místopředseda unijní exekutivy Valdis Dombrovskis na dotaz, zda jsou v dosud předložených plánech nedostatky. První verze svých návrhů na využití peněz už komisi předložilo jedenáct zemí včetně Německa nebo České republiky.

Podle dostupných informací mají plány nedostatky například právě v plnění ekologických či digitálních požadavků. Některé země navíc zatím nevycházejí vstříc požadavkům komise na reformu svých ekonomik, které jsou další podmínkou k čerpání financí.

Soud pozastavil českou žalobu na Evropskou komisi kvůli dotaci Agrofertu

Česko může z fondu získat granty přes 180 miliard korun, definitivní verzi plánu by měla vláda podle ministra průmyslu Karla Havlíčka schvalovat v únoru. Komise stanovila krajní termín pro odevzdání plánů na konec dubna. Ještě předtím by měli europoslanci a státy definitivně schválit podmínky fondu.

Aby si komise mohla pro naplnění fondu půjčit peníze na finančních trzích, musí vláda či parlament každé členské země nejprve schválit takzvané rozhodnutí o vlastních zdrojích, které umožní zvýšit společné výdaje unijní kasy.

„Práce na hladkém schválení (fondu) a jeho uvedení do praxe je prioritou portugalského předsednictví,“ uvedl po dnešní videokonferenci portugalský ministr financí Joao Leao. Od svých kolegů v jednotlivých státech prý nemá informace, že by se někde mohlo schvalování zadrhnout. Hladce by podle něj mělo jít i například v Nizozemsku, jehož vláda minulý týden podala demisi. Všechny země by měly rozhodnutí stvrdit do poloviny roku, kdy by komise chtěla poskytnout prvních třináct procent peněz z fondu k předfinancování části projektů.

,