Evropská centrální banka možná bude muset přikročit k dalšímu snížení úrokových sazeb i k nekonvenčním opatřením na podporu hospodářského růstu.

Evropská centrální banka možná bude muset přikročit k dalšímu snížení úrokových sazeb i k nekonvenčním opatřením na podporu hospodářského růstu. | foto: Evropská komise

Evropa se vymanila z recese. Táhne ji Německo s Francií

  • 5
Ekonomika eurozóny i celé Evropské unie se ve druhém čtvrtletí stejně jako Česko vymanila z recese. Hrubý domácí produkt eurozóny i EU se ve srovnání s předchozími třemi měsíci zvýšil shodně o 0,3 procenta. K oživení pomohl zejména růst dvou největších ekonomik, tedy Německa a Francie.

Vyplývá to z prvního rychlého odhadu, který zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. Meziročně však hrubý domácí produkt v obou regionech dál klesal.

Ekonomika eurozóny vykazovala mezičtvrtletní pokles nepřetržitě od konce roku 2011. Dnešní údaje jsou mnohem lepší než odhady analytiků. Ti v anketě agentury Reuters v průměru čekali mezičtvrtletní růst 0,2 procenta. Ve druhém čtvrtletí HDP eurozóny klesl o 0,3 procenta.

Meziročně se hrubý domácí produkt v zemích platících eurech snížil o 0,7 procenta, i v tomto případě byl však o něco lepší, než čekali analytici. Ekonomika celé EU klesla o 0,2 procenta.

Česko je venku z nejdelší recese v historii, ekonomika je stále slabá

Mezinárodní měnový fond (MMF) minulý měsíc upozornil, že ekonomiku eurozóny stále podkopávají rozpočtové škrty. Analytici předpokládají, že mezičtvrtletní tempa hospodářského růstu do roku 2015 pravděpodobně nepřekročí 0,4 procenta.

MMF minulý měsíc potvrdil, že v celém letošním roce očekává pokles ekonomiky eurozóny o 0,6 procenta. Dodal přitom, že Evropská centrální banka (ECB) možná bude muset přikročit k dalšímu snížení úrokových sazeb i k nekonvenčním opatřením na podporu hospodářského růstu.

,