Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Euro kleslo k dolaru nejníž za dva roky, srazila ho data z Německa

  • 105
Evropská měna oslabuje. Vůči dolaru se propadla až na nejnižší hodnotu za dva roky. Dolů ji srazila slabá čísla o vývoji německého hospodářství, která upozornila investory na to, že každá země eurozóny může být oslabena dluhovou krizí.

Kolem čtvrteční šesté hodiny odpolední euro vůči dolaru oslabilo o 0,1 procenta na 1,2574 dolaru. Předtím se propadlo až na 1,2516 dolaru, tedy nejníž od července 2010. Jednotné evropské měně se později podařilo část ztrát smazat kvůli změnám pozic investorů před prodlouženým víkendem ve Spojených státech.

Tento týden ale euro ztratilo již 1,6 procenta. Náladu investorů nezlepšil ani středeční neformální summit zemí Evropské unie, který nepřinesl žádné nové návrhy na boj s dluhovou krizí v eurozóně. Podle analytika společnosti Cyrrus Marka Hatlapatky by bylo dokonce lepší, aby podobná setkání evropských lídrů byla tajná, protože tak by alespoň nevzbuzovala plané naděje (více čtěte v komentáři zde).

Euro spadlo kvůli skepsi německých manažerů

Důvěra německých podnikatelů v tamní ekonomiku se v květnu kvůli obnovení strachu z dluhové krize v eurozóně nečekaně výrazně zhoršila. Pokles utrpěla poprvé po šesti měsících růstu. Údaje mnichovského institutu Ifo naznačily, že největší evropská ekonomika i přes letošní výrazné oživení z dočasného poklesu není imunní vůči nepříznivému vývoji v eurozóně.

Zpráva agentury Markit pak ukázala, že ekonomická aktivita v eurozóně tento měsíc prohloubila pokles a její ukazatel se snížil na nejnižší úroveň od června 2009. V záporném pásmu se index nákupních manažerů (PMI) nachází již devátý měsíc po sobě a vedle okrajových členských zemí postižených dluhovou krizí a ekonomickým propadem se útlum začal výrazněji projevovat i v Německu a Francii.

,