(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Bulhaři předběhnou Čechy. Za dva roky chtějí mít euro

  • 359
Do letošního června se Bulharsko zapojí do evropského mechanismu úrokových sazeb ERM-2. Oznámil to ve čtvrtek ministr financí Vladislav Goranov. V režimu ERM-2 musí měna země, která chce vstoupit do eurozóny a zavést euro, strávit alespoň dva roky.

„Pro eurozónu v žádném případě nepředstavujeme riziko,“ řekl bulharský financí Vladislav Goranov. Poukázal přitom na dvě desetiletí trvající vazbu bulharské měny leva na evropskou společnou měnu i na silné ekonomické fundamenty země, které jsou v souladu s kritérii pro členství v eurozóně.

Zajímavá investice pro letošní rok? Česká koruna

Ne všichni členové eurozóny jeho názor sdílejí. Jako celek však Evropská unie vstup Bulharska do eurozóny podporuje, uvedla agentura Reuters.

Diplomaté i bankéři podotýkají, že jakkoli Bulharsko kritéria pro vstup do eurozóny nominálně splňuje, ekonomiku reformovat musí. Především by mělo vymýtit korupci a zvednou životní úroveň tak, aby se více blížila úrovni bohatších členů  Evropské unie. V 28členném bloku patří Bulharsko k nejchudším státům a míra korupce v zemi patří v rámci EU k nejvyšším, píše agentura Reuters.

Kvůli vstupu do ERM-2 Bulharsko vede řadu jednání s Evropskou centrální bankou a členskými státy. V poslední době Bulhaři vyjednávání zintenzívnili. Pode zdrojů Reuters ale žádné rozhodnutí nepadne, dokud nebude mít Německo novou vládu.  

Balkánská země, která v tomto půlroce předsedá EU, pokládá svůj vstup do eurozóny za ocenění svého reformního úsilí už od svého připojení k unii v roce 2007. Bulharská měna je s eurem svázána fixním kurem 1 euro = 1,95 BGN.