Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Byznys za miliardy. Technologie obchodují s elektřinou podle předpovědi počasí

Na evropském energetickém trhu se prosazuje nová skupina obchodníků, která vydělává na postupném odklonu od tradičních fosilních zdrojů. Zelená energie se totiž vyznačuje značnou závislostí na aktuálním počasí, hlavně na větru a slunečních paprscích. Obchodníci dokážou nečekané změny povětrnostních podmínek přetavit ve vlastní finanční prospěch.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Jednou ze zemí, kde se podobným startupům zaměřeným na obchody s energiemi dařím, je Dánsko. Energetický expert agentury Bloomberg Javier Blas ve své reportáži popsal, jak v takové tradingové firmě začíná typický pracovní den.

„Toho dne, ještě před svítáním, velkou část východní Evropy pokryla mlha. Na finančním trhu by to mnoho neznamenalo. Ale na trhu s elektřinou špatné počasí znamená peníze. A tak je více než tisíc kilometrů od chuchvalců mlhy skupina dánských obchodníků připravena k akci,“ líčí Blas.

„Jakmile dorazil obraz z meteorologické družice do jejich centrály, počítače jej automaticky zpracovaly a převedly data do složitých obchodních algoritmů. S minimálním zásahem člověka stroje nakoupily elektřinové kontrakty za miliony eur. Vsadily na to, že krátkodobé ceny elektřiny v Maďarsku stoupnou hned po východu slunce, protože mlha znamená, že výroba solární elektřiny bude mnohem nižší, než se čekalo,“ dodává.

A skutečně. Během několika minut ceny elektřiny vzrostly a počítače svým pánům vydělaly peníze.

Dánskému energetickému trhu, jemuž kdysi dominovaly státní firmy, dnes vládnou soukromé a rychle rostoucí startupy. Ještě před pěti lety toto odvětví v Dánsku generovalo v lepších případech roční zisky ve výši 100 milionů dolarů (asi 2,3 miliardy korun). Javier Blas ale spočítal, že v roce 2022 se tato suma zvýšila už na pět miliard dolarů (zhruba 115 miliard korun).

„Je neuvěřitelné, kolik peněz na tom vydělají. V součtu to jsou miliardy, které se tam točí,“ potvrdil Bloombergu Mogens P. Sorensen, jeden z bývalých obchodníků, který se nyní živí jako energetický konzultant.

Kam s přebytky elektřiny? Řešení má přinést novela, slibuje ušetřit miliardy

Malé úspěšné firmy zatím nejsou příliš mediálně známé. O podnicích jako Danske Commodities, Norlys Energy Trading nebo MFT Energy kromě několika expertů z oboru slyšel jen málokdo. Jejich hodnota ve většině případů dosahuje řádově desítek až stovek milionů dolarů.

Vyrovnávání poptávky a nabídky

Komentátor agentury Bloomberg Javier Blas ale upozorňuje, že jde o firmy, které jsou pro Evropu důležité. Vyrovnávají nabídku a poptávku na trhu, elektřinu s předstihem nakupují a následně zase prodávají těm, kdo ji potřebují. A nechávají si za to samozřejmě zaplatit.

KOMENTÁŘ: Jak snížit závislost na dominantních firmách? Pomůže komunitní energetika

Úplné počátky těchto dánských obchodních firem sahají v některých případech až do 90. let minulého století. Tehdy totiž severské země v Evropě přistoupily k liberalizaci trhu s elektřinou. Významnější obchodní příležitosti byly vzácné, vše se však změnilo s tím, jak se evropský trh s elektřinou propojil. Další velká změna nastala ve chvíli, kdy začal strmě růst význam obnovitelných zdrojů.

Výroba elektřiny v EU loni opět klesla, důvodem je nižší výkonnost firem

„Obchodníci následně začali ve velkém spolupracovat s meteorology, jen tak totiž mohou dostatečně předvídat rovnováhu nabídky a poptávky po elektřině. Místo toho, aby se zaměřovali na cenové spekulace v horizontu týdnů či měsíců, se raději začali orientovat na kratší časové úseky. Na nejbližších třicet minut,“ píše komentátor Bloombergu Javier Blas.

Před rokem 2020 nebyly tak prudké cenové výkyvy na trhu s energiemi příliš obvyklé. Pak ovšem přišel rychlý obrat a citelně se projevila i ruská válka na Ukrajině. I kvůli ní totiž ceny na denním trhu začaly rázem silně kolísat. V srpnu roku 2022 dosáhly historických maxim ve výši 462,10 eur, přesně o rok později paradoxně dosáhly i záporných čísel, při minimu -4,14 eura.

Přechod na zelenou energii narazil na překážku. Měď podraží až o 75 procent

„To se brzy propsalo i do hospodaření podniků. Například společnost Danske Commodities až do roku 2020 nikdy nevykázala čistý roční zisk vyšší než 75 milionů euro. Poprvé se její zisk vyšplhal nad trojcifernou milionovou hranici až v roce 2021, kdy firma vykázala 302 milionů euro O rok později se zisk dostal dokonce na 1,47 miliardy eur,“ upozorňuje Blas.

Vliv těchto firem na klíčový energetický trh sebou ale nese zvýšenou potřebu regulace a dohledu, upozorňuje komentátor. Jen v roce 2022 podle něj evropská Agentura pro spolupráci energetických regulačních orgánů (ACER) monitorovala 4,4 miliardy transakcí na trhu s elektřinou a plynem.

„To je 139 obchodů za sekundu. Pokud je už trh tak rychlý, že na něm mohou obchodovat pouze počítače, jistě ho mohou monitorovat z hlediska protiprávního jednání také pouze počítače. A pochybuji, že algoritmy používané regulačními orgány jsou tak kvalitní jako ty, které používají obchodníci,“ varuje Blas.

Vliv, jaký mají malé firmy na trhu s energiemi, by měl regulační orgány přimět ke zvýšené pozornosti. Jinak by pád jedné společnosti mohl dominovým efektem ohrozit i ostatní a v konečném důsledku ohrozit stabilitu celé energetické sítě, uzavírá svůj reportážní příspěvek Blas.

Autor:
  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Elektrifikace flotil zásilkových firem v USA vázne. Výrobci aut nemají baterie

28. dubna 2024

Zásilkové služby ve Spojených státech se obávají nedostatku elektroaut, které potřebují k nahrazení...

Vídeňští restauratéři se bouří proti rozvozu jídel, připadají si vykořisťovaní

28. dubna 2024

Na vídeňské gastroscéně to vře. Provozovatelé tradičních restaurací se bouří proti expanzi...

Luxusní šperk skoro zadarmo. Cartier omylem prodával náušnice se slevou 99 procent

28. dubna 2024  7:32

Šperky se slevou 99,9 procenta. Za tolik koupil mexický lékař náušnice v luxusním francouzském...

Průmysl stagnuje, některých surovin bude nedostatek, varuje ruská organizace

28. dubna 2024  7:18

Průmyslová výroba a investice v Rusku stagnují, zhoršuje se vývoz zboží a ziskovost většiny...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...