ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Ceny energií jen tak neklesnou, ukazují čerstvé rekordy

  • 282
Evropské energetické trápení s vysokými cenami zřejmě jen tak neskončí. Vysoké ceny souží domácnosti i podniky napříč kontinentem, drahá elektřina znovu přepisuje rekordy.

Ceny energií s dodáním příští rok vyskočily na klíčovém německém trhu téměř o jedenáct procent, necelých osm procent přidaly ve Francii, uvedla agentura Bloomberg. Mrazivé počasí totiž nutí evropské výrobce pro zajištění dodávek spalovat více plynu, uhlí a dokonce i ropy. To tlačí na růst cen, který se přelévá už i do kontraktů pro nadcházející roky. Období vysokých cen by tedy mohlo trvat déle, než ještě nedávno mnozí experti očekávali.

Svět čelí nedostatku energie ve chvíli, kdy se ekonomiky vzpamatovávají z pandemické recese a navyšují produkci. Zároveň vyspělé země ustupují od zdrojů z fosilních paliv, do nichž se už dlouhodobě neinvestuje. Síť obnovitelných zdrojů energie je zatím nedostatečná a navíc kvůli letošnímu slabšímu větru nad Evropou nedodává ani to co v jiných letech.

Evropský klíčový ukazatel - německý kontrakt na elektřinu pro příští rok - vystoupal na 184,30 eur za MWh, ve Francii na 211 eur. „To je čtyřnásobek cen ze začátku roku,“ shrnul na Twitteru analytik J&T Banky Petr Sklenář.  S vyšším spalováním fosilních paliv zdražily i emisní povolenky, ty stojí už rekordních 88,72 eur za tunu, přičemž obchodníci podle Bloombergu čekají do konce roku prolomení stoeurové hranice.