Vizualizace centra Cityland Mall ve dne.

Vizualizace centra Cityland Mall ve dne. | foto: Cityland Mall

Květinové zahrady, stromy a potoky. Dubaj chystá „živé“ nákupní centrum

  • 6
V metropoli Spojených Arabských Emirátů vzniká další unikátní developerský projekt. K řadě dubajských megalomanských obchodních center se letos přidá Cityland Mall, které chce svým návštěvníkům zpestřit nakupování pobytem v přírodě. A to bez nutnosti opustit areál centra.

Celkové náklady na vybudování nákupního centra Cityland Mall „inspirovaného přírodou“ by se měly vyšplhat na 330 milionů dolarů (7,6 miliardy korun). Po dokončení by mělo jít o jedno z největších jednopodlažních obchodních center v Dubaji.

Vizualizace centra Cityland Mall

V nejlidnatějším městě Spojených Arabských Emirátů jej staví společnost Cityland Group, která ve svých projektech propojuje development se zahradnictvím a zemědělstvím. Důraz na přírodní prvky je zjevný i u stavby Cityland Mall.

Přibližně pětinu celkové užitkové plochy budovy totiž zabere park. Zhruba 20 tisíc metrů čtverečních v rámci nákupního centra pokryjí trávníky, květinové zahrady, sady a potoky. Stavitelé kladou důraz i na ekologii a udržitelnost celého projektu.

Zahrady by měly být zalévány ošetřenou odpadní vodou tak, aby se zamezilo jejímu plýtvání. Stavba je rovněž vybavena systémem na zachytávání dešťové vody.  „Světlíky a fasády jsou navíc vyrobeny z vysoce energeticky účinného skla, které snižuje náklady na provoz,“ řekl stanici CNN výkonný ředitel společnosti Cityland Group Fahimuddin Sharfuddin. „Značnou část střechy pokryjí solární panely,“ dodal.

Prodejnu zatím otevřel Carrefour

Nákupní centrum nabídne kromě standardní kombinace obchodů, restaurací a kin také amfiteátr se 2450 místy. Podle svých webových stránek by mělo pojmout přes 350 obchodů. Celkově zabere prodejní plocha téměř 105 tisíc čtverečních metrů, což zhruba odpovídá největšímu nákupnímu centru v ČR OC Chodov.

14.května 2019 v 07:29, příspěvek archivován: 28.května 2019 v 15:34

Carrefour Hypermarket opens at the World’s First Nature Inspired Cityland Mall https://t.co/CPxdaSqbr7

Na obsazení centra prodejci se zatím čeká. Jako první tam 12. května otevřel provozovnu řetězec Carrefour. V sektoru pro obchody s módou je momentálně pronajato 48 procent prostorů, ve zbytku centra pak 27 procent. Společnosti Cityland očekává, že do konce roku by mělo být celé centrum v provozu. V příštím roce by pak mělo dosáhnout plné obsazenosti, uvádí CNN.

Bude však čelit tvrdé konkurenci v podobě dalších megalomanských obchodních domů, kterými je Dubaj proslulá. V přípravě je zde i příští největší nákupní centrum na světě, Dubai Square s prodejní plochou přes 740 tisíc čtverečních metrů.