Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Dokažte vůli k reformám, pak budeme jednat o půjčce, vzkazuje MMF Maďarům

  • 6
Mezinárodní měnový fond nezačne jednat s Maďarskem do doby, než Budapešť prokáže snahu stabilizovat ekonomiku a prosazovat rozumnou politiku. Teprve pak se podle výkonné ředitelky MMF Christine Lagardeové dá jednat o záložním úvěru, o který země žádá.

Lagardeová to řekla ve čtvrtek ve Washingtonu, kde jednala s činiteli maďarské vlády.

"Než bude fond schopen určit, kdy a zda vůbec zahájí jednání o poskytnutí záložního úvěru, bude muset vidět hmatatelné kroky, které ukážou silné odhodlání (maďarských) úřadů řešit všechny záležitosti, které jsou relevantní pro makroekonomickou stabilitu," řekla podle Reuters Lagardeová.

Maďarsko je pod velkým tlakem, aby změnilo několik kontroverzních zákonů, které schválilo teprve před pár týdny. Evropská komise ve středu varovala, že pokud je nezmění, Budapešť může čelit právním důsledkům. Zdrojem sváru je například zákon o centrální bance, který podle celé řady expertů ohrožuje nezávislost maďarské měnové autority.

Za Maďarsko byl jednáním s mezinárodními finančními institucemi pověřen ministr Tamás Fellegi. Ten po schůzce s Lagardeovou a dalšími činiteli MMF řekl, že je v zájmu nejen Maďarska, ale i finančních trhů, aby jednání o záložním úvěru začala co nejdříve.

Ceny maďarských aktiv se v posledních týdnech kvůli nejistotě kolem dalšího vývoje v Maďarsku výrazně snížily. Kurz forintu se tak snížil až k 324 HUF/EUR, což bylo historické minimum. Ve čtvrtek se ale situace hodně zlepšila, protože Maďarsku se podařilo prodat státní dluhopisy ve větším objemu, než plánovalo.

,