(ilustrační snímek) | foto: Proud

Legalizujte sňatky homosexuálů, vyzývají Severní Irsko nadnárodní korporace

  • 21
Společnosti jako Coca Cola, Citi a Deloitte volají pro legalizaci sňatků párů stejného pohlaví v Severním Irsku. Podle nich zajištění stejných práv pro všechny pomůže vyhledávat a udržet si nadané lidi. Země je ze Spojeného království jediná, kde se gayové a lesby nesmí brát.

Mezi firmami, které se podepsaly pod otevřený dopis podporující svatby lidí stejného pohlaví, jsou i irská centrální banka Bank of Ireland, BT a IBM. „Jako zaměstnavatelé podporujeme a vítáme rozmanitost a různorodost v pracovních týmech. Uznáváme práva našich zaměstnanců z řad leseb, gayů, bisexuálů nebo translidí na to být v práci sami sebou, bez diskriminace, předsudků nebo vyřazení z kolektivu,“ cituje list Independent z dopisu.

Rozmanitá otevřená společnost hledící před sebe je podle firem základem k vytvoření pulsující a konkurenceschopné ekonomiky a prosperující budoucnosti pro Severní Irsko. „Abychom tohoto cíle dosáhli, naši lidé by měli mít stejný přístup k právům, povinnostem a svobodám jako ve zbytku Spojeného království,“ pokračují převážně nadnárodní podniky. 

„Uzavřít manželství je důležité právo, které musíme zajistit všem v Severním Irsku. Jako jeden ze zdejších největších zaměstnavatelů chceme, aby naše firma byla co nejatraktivnější pro každého. Chceme dát lidem důvod, aby u nás nebo pro nás pracovali,“ řekl jeden ze signatářů dopisu Leigh Meyer, šéf banky Citi Belfast.

Severní Irsko je jedinou částí Spojeného království, kde není svatba lidí totožného pohlaví povolena. Dokonce i katolické Irsko si v referendu v roce tento institut odhlasovalo.

První homosexuální pár měl svatbu v Austrálii 17.12.2017: