Ropa, rafinerie, petrochemie

Ropa, rafinerie, petrochemie | foto: Profimedia.cz

Číňané postaví s Nigerijci rafinerie za 23 miliard dolarů

  • 20
Čína uzavřela s Nigérií obří ropný kontrakt. Obě země se dohodly na tom, že jejich státní naftařské firmy postaví v Nigérii za 23 miliard dolarů (470 miliard Kč) tři rafinerie a další navazující továrny. Nigérie chce touto fúzí snížit svou závislost na zahraničních dodávkách ropy.

Dohoda, kterou obě strany podepsaly ve čtvrtek, spočívá v tom, že obě naftařské firmy - nigerijská NNPC a čínská CSCES - budou hledat v Číně investory, kteří jim na projekt půjčí potřebné peníze.

"Dohodou jsme nadšeni a myslíme si, že patří k největším, které kdy Afrika podepsala, ačkoliv detaily ještě neznám, řekl agentuře AFP zástupce nigerijské firmy, který nechtěl zveřejnit své jméno.

Nové rafinerie mají stát v oblastech Bayelsa, Kogi a Lagos a denně produkovat 750 tisíc barelů ropných produktů. V zemi jsou nyní čtyři státní rafinerie, které mohou denně získávat až 450 tisíc barelů, ve skutečnosti však kvůli špatnému stavu a korupci produkují podle agentury necelou třetinu.

Nigérie je podle BBC dvanáctým největším světovým producentem ropy a osmým největším exportérem. Paradoxně však sama 85 procent své vlastní spotřeby dováží, opět kvůli bídnému technickému stavu svých rafinerií a jejich špatnému vedení.

"Nové rafinerie budujeme proto, abychom zastavili příval dovážené ropy, jehož výše je v současné době odhadována na 10 miliard dolarů," uvedla nigerijská NNPC v prohlášení.