Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Čína zažívá odliv mozků. Do Spojených států však kroky mladých nemíří

Stále větší počet největších čínských odborných kapacit včetně top technologických pracovníků emigruje ze země. Většina z dotazovaných přitom pracovala v technologickém průmyslu, kde jsou platy vyšší než v jiných odvětvích. Redaktoři deníku The New York Times vyzpovídali několik Číňanů, aby zjistili, proč se tak rozhodli a jak se jim daří v cizí zemi v porovnání s domovinou.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IS

Víte kolik ukradne Čína ročně v duševním vlatnictví Spojeným Státům? Hodnota se pohybuje mezi 225 až 600 miliardami dolarů, neboli mezi 1 až 5% HDP. IP znamená intelectual property.

In addition, China's digital piracy rate is one of the highest in the world. The Office of the United States Trade Representative and the Commission on the Theft of American Intellectual Property estimate that Chinese theft of American IP costs the United States between $225 billion and $600 billion annually, or about 1% to 5% of the US GDP.

0 1
možnosti
MK

Odliv mozků, uvádí se až 800 000, ale v poměru k populaci je to 0,06%, to jsme na tom vlastně hůř.

0 1
možnosti
LV

L76e82o95š 71V35a95c77e94k

7. 10. 2023 14:12

Jen se z Evropy stane Asie, tady všichni mají tendenci měřit život penězi. Ale peníze jsou jen prostředek směny a aby se lidem kteří se v té zemi narodili dobře žilo. To bude určitě lepší bez emigrantů z Asie nebo z Afriky. I kdyby v Evropě žila třetina lidí než dnes, pořád to bude Evropa, ale jen dokud tu budou žít Evropané.

1 0
možnosti
MR

I kdyby cca 10% evropanu byly cizinci podobni temto emigrantum, tak to porad bude Evropa, navic ekonomicky silnejsi... rozhodne lepsi nez emigranti, kteri jsou nekvalifikovani, prosazujici si sve pravidla a stoji obrovske penize na jejich socializaci a kvalifikaci na nizkoprijmovou praci...

Ten prvni pripad muze prinest dlouhodobe vysledky ve forme vyssi pridane hodnoty, ten druhy akorat problemy se kterou se budou potykat na hrane vyloucenych lokalit a jako prvni budou v krizich propousteny...

Jistou ostrazitost ale vzdy predstavuji migranti ze zemi ovladanych diktatory a jineho vyznani nepratelske vuci jinym kulturam...

1 0
možnosti
MT

To nedělají dobře s těmi vízy. Západní svět stárne a vymírá, lidé, co mají nadprůměrné vzdělání a schopnosti by měli dostávat víza automaticky. Bych v té nejistotě, jestli budu moct zůstat taky žít nechtěl.

1 0
možnosti
PD

P39e48t54r 96D62l84o23u86h64ý

7. 10. 2023 11:39

Dobře pro Evropu, přiznejme si, že v nových technologiích USA jasně vedou. Které evropské firmy mohou konkurovat třeba MS, Google atd... Kolik evropských firem má projekty AI na srovnatelné úrovni jako US firmy? Evropa potřebuje ty špičkové odborníky víc než USA, pokud se má aspoň drápkem držet.

3 0
možnosti
PD

P13e97t67r 41D57l89o37u31h90ý

7. 10. 2023 11:17

Do Číny zase směřuje mnoho evropských či amerických odborníků... Obě strany chápu, velmi vzdělaným a schopným Číňanů leckdy vadí to sociální a politické klima tam, plus vražedné tempo bez nějakého work-life balance. A na druhou stranu je Čína ochotna zaplatit těm americkým či evropským špičkám, které chtějí, obrovské peníze, takže někteří neodolají... Putuje se oběma směry.

0 0
možnosti
MR

Cina je dnes uz jina, maji paranoidni strach ze spionaze, je to paradox, pac tomu byva obracene, zaroven uz take uplne neplati, ze by americkym a evropskym spickam krom penez nabidli i lepsi a kvalitnejsi zivot, byvavalo.. Cina vede velkou obchodni valky uz desitky let a vitezi na plne care, ale posledni dobou se USA zacinaji branit a Evropa ma take nyni vytrestene oci s tim, kam az to doslo... Navic Cina je ted v krizi (zatim male krizi), a nejsou nani pripraveni...

0 0
možnosti
Foto

Vůbec si nedokážu představit, jak bych se já naučil cinsky tak, abych vystudoval vysokou a měl takovou pozici, jako ti cinani v západním světě. Pro ne to musi byt to samy v opacnem smeru. Smekám před nimi.

7 0
možnosti
PN

Totalitní země se opustit nedá. Ti cinani vůbec netuší, co je totalita

2 3
možnosti

V55í49t 82Č46e69r85m14á13k

7. 10. 2023 11:42

Každá země se dá opustit. Jen je to z některých zemí snadné a z jiných velmi těžké.

1 0
možnosti
MV

Trochu jsem se bal, co z toho clanku vyleze, ale nakonec napsali iDnes pravdu. Lidi by do USA sli, ale ziskat pracovni H1B vizum je velmi slozite a musi Vas vetsinou tzv. zasponzorovat zamestnavatel, pro ktereho to znamena jednak nemale financni vydaje a jednak slozite dokazovani, ze na tu pozici nelze sehnat Americana. USA by neskutecne tezily ze zmodernizovani imigracnich zakonu a zavedeni tzv. bodoveho systemu po vzoru Kanady a Australie, ale neexistuje politicka shoda, protoze vse konci patem kvuli politicky kontroverznim castem napr. ohledne statusu stavajicich ilegalu.

4 0
možnosti
SR

Když jsem kdysi někde napsal, že v technických oborech jsou lidé v Číně placeni srovnatelně jako u nás, byl jsem zesměšňován. Přitom to bylo na základě rozhovoru s čínským PhD studentem, který v Shanghaji odmítl místo s 50 tisíci USD ročně. Tady ta Číňanka má v Norsku o 20 tisíc USD méně než měla v Číně. Ony peníze sice nejsou všechno, ale omílaná mantra o láci čínskjého zboží kvůli nízkým platům a opomíjené ekologii už dávno neplatí.

8 11
možnosti
Foto

A vy máte pocit, že ty produkty vyrábějí programátoři, inženýři nebo PhD? Ne, stále je vyrábějí vesničani z chudých oblastí za nízké platy v továrnách, které by na Západě nemohly být schváleny k provozu.

22 2
možnosti
VJ

V54i77t 53J88a79n80d35a

7. 10. 2023 7:08

Alespoň trochu pozitivní článek ve všech těch špatných zprávách snižování konkurenceschopnosti a výkonu Evropy, regulací.

2 0
možnosti
MV

No clanek mj. zminuje, ze so Evropy miri ti, kterym se nechce pracovat tak tvrde jako jinde. Evropa je proste ze svetoveho hlediska jedna velka dovolena. Nic proti tomu, ale vzdy je neco za neco.

2 0
možnosti
  • Nejčtenější

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

12. června 2024  11:51,  aktualizováno  12:33

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři...

Slunce komplikuje výkupy z fotovoltaik. Dodavatelé začínají upravovat ceny

11. června 2024

Premium Počet solárních elektráren v Česku stále roste. Ve slunečných dnech je přebytků z fotovoltaik...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Egypt sužují úmorná vedra. Pouštní země ukazuje, co čeká brzy i ostatní

12. června 2024

Ještě před několika desítkami let bylo v Egyptě v dubnu příjemné klima, lehce přes dvacet stupňů....

Airbus rakouských aerolinek prolétl krupobitím. Bezpečně přistál i bez čumáku

10. června 2024  10:29

Nedělní let společnosti Austrian Airlines těsně před přistáním těžce poškodilo krupobití. Asi po...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Číňané naletěli ruským podvodníkům. Zaplacené tisíce tun mědi nikdy neviděli

13. června 2024

Obří čínský státní obchodník s komoditami vyšetřuje ztrátu, kterou mu způsobili ruští podvodníci....

Němci po výhře vykoupili repliky dresů. Hitem je „ošklivá“ Barbie verze

17. června 2024  11:54

Německo žije fotbalem a na byznysovém poli těží i z euforie po úvodní výhře pořadatelské země nad...

„Dutch roll“, další incident Boeingu 737 MAX. Prověřují se nebezpečné boční kmity

17. června 2024  11:50

Federální úřady ve Spojených státech vyšetřují další incident letadla Boeing 737 MAX. Stroj...

USA jsou v rozvoji vyspělé jaderné energetiky 15 let za Čínou, říká studie

17. června 2024  10:02

Spojené státy v oblasti špičkové jaderné energetiky zaostávají až patnáct let za Čínou. Peking má...

Kvůli konci uhlí krize nenastane. Jozef Síkela o jaderném tendru i dalším postupu

17. června 2024

Premium Česko nejspíše do roku 2027 přestane být čistým vývozcem elektřiny, protože jí víc bude...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!