Těžba ropy Brent v Severním moři.

Těžba ropy Brent v Severním moři. | foto: Profimedia.cz

Cena ropy Brent klesla poprvé od července pod 100 dolarů

  • 8
Cena severomořské ropy Brent v úterý poprvé od loňského července sestoupila pod 100 dolarů za barel. Prodávala se za 98 dolarů, tedy nejníže za posledních devět měsíců. Cenu stačily dolů slabší ekonomické údaje z Číny a Spojených států, které vyvolaly obavy ohledně poptávky po této surovině.

Později část ztrát smazala a prodávala se za 99 dolarů. Oproti pondělnímu závěru tak vykazovala pokles o 1,63 dolaru. Americká lehká ropa WTI zlevnila o 1,77 dolaru na 86,94 dolaru, napsala agentura Reuters.

Prudký pokles na komoditních trzích v pondělí odstartovala zpráva, že tempo růstu čínské ekonomiky v prvním čtvrtletí zpomalilo na 7,7 procenta, což je ještě o dvě desetiny procenta horší výsledek než za poslední čtvrtletí loňského roku. Analytici přitom předpokládali, že čínské hospodářství naopak mírně posílí. (více zde) Trhy tlačí dolů rovněž slabé údaje z USA a přetrvávající obavy z dluhové krize v eurozóně.

"Evropa je problém, to je jasná věc. Pak jsme tu měli slabá čísla o zaměstnanosti (v USA), která zničila veškerý optimismus ohledně americké ekonomiky. A teď, když Čína neroste tak rychle, jak se očekávalo, všichni propadají negativní náladě," uvedl analytik Tony Nunan ze společnosti Mitsubishi.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) již minulý týden snížila odhad růstu světové poptávky po ropě na letošní rok. Výhled letošní poptávky zhoršil také americký Úřad pro energetické informace (EIA), stejně jako Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC).

Klesající cena ropy však přináší dobré zprávy řidičům. Analytik společnosti Colosseum Vít Jedlička v pondělí, tedy ještě před poklesem ceny ropy Brent pod 100 dolarů, odhadl, že v tomto týdnu mohou ceny benzinu a nafty klesnout až o desítky haléřů. (více zde)

,