Adoboli do UBS nastoupil v roce 2003, měl rychlý kariérní postup a záhy se vypracoval na hlavního makléře.

Adoboli do UBS nastoupil v roce 2003, měl rychlý kariérní postup a záhy se vypracoval na hlavního makléře. | foto: UBS

Makléř UBS Adoboli si za 45miliardový podvod odsedí sedm let

  • 0
Bývalý makléř největší švýcarské banky UBS Kweku Adoboli byl dnes v Londýně odsouzen k sedmi letům odnětí svobody kvůli podvodu, který banku připravil o 2,3 miliardy dolarů (45,5 miliardy Kč). Adobolimu hrozilo až deset let vězení.

Porota shledala Adoboliho vinným v obou bodech obžaloby týkajících se podvodu. Osvobodila ho ale ve čtyřech bodech zahrnujících falšování účetnictví. Adoboli vzniklou ztrátu přiznal, obvinění z podvodu i falšovaní účetnictví však odmítl. Tvrdí, že byl k riskantním obchodům vedoucím ke ztrátě tlačen vedením banky.

Adoboli, který má ghanský pas a nyní je mu 32 let, byl zadržen loni v září. Soudní proces začal zhruba o rok později. Adoboli do UBS nastoupil v roce 2003, měl rychlý kariérní postup a záhy se vypracoval na hlavního makléře. Když byl loni zadržen, pracoval v londýnské součásti Global Synthetic Equities, kde byl vedoucím týmu Delta One. Ten se specializuje na obchody s finančními deriváty.

Případ Adoboli není výjimečný, i když kauzy takového rozsahu se neobjevují často. V posledních letech se s podobným problémem setkala francouzská Société Générale, vlastník české Komerční banky. Francouzské bance způsobil její bývalý makléř Jérôme Kerviel neschválenými transakcemi ztrátu až 6,8 miliardy dolarů (asi 135 miliard Kč). Za to byl odsouzen na tři roky nepodmíněně (více čtěte zde).

,