Prezident Bush při projevu o finanční krizi

Prezident Bush při projevu o finanční krizi | foto: Reuters

Bush: Záchranný plán je dostatečný, ale potřebuje čas

  • 11
Plán na záchranu amerického finančního systému je agresivní a dostatečný, ale bude trvat nějakou chvíli, než začne fungovat. V dnešním projevu to řekl americký prezident George Bush.

"Vláda USA jedná a bude i nadále jednat o vyřešení této krize a obnovení stability na našich trzích," řekl Bush.

Věří, že americká ekonomika je odolná a podaří se jí současné problémy překonat: "Jsme prosperující země s obrovskými zdroji a máme k dispozici širokou škálu nástrojů. Můžeme vyřešit tuto krizi a vyřešíme ji."

Bush ujistil, že ministerstvo financí bude rychle pracovat na realizaci plánu záchrany finančního sektoru, na kterou má být vydáno až 700 miliard dolarů (12,9 bilionu Kč). Komise pro cenné papíry a burzy pak bude pokračovat v krocích, které mají zabránit manipulacím na akciových trzích. Ty nyní prudce klesají.

Prohlásil také, že USA spolupracují s dalšími zeměmi, aby jejich akce na podporu finančních trhů byly koordinované a více efektivní.

O víkendu se prezident kvůli krizi sejde s představiteli skupiny nejvyspělejších průmyslových zemí G7. Mezi země G7 patří USA, Japonsko, Británie, Německo, Francie, Itálie a Kanada.

V neděli se mají v Paříži sejít také představitelé zemí eurozóny, aby tu o finanční krizi jednali a stanovili plán společných akcí vlád a Evropské centrální banky. Podle ČTK to dnes oznámil Elysejský palác.

,