Prodeje zbraní V USA po zvolení Bidena rostou. Panuje obava z regulací.

Prodeje zbraní V USA po zvolení Bidena rostou. Panuje obava z regulací. | foto: Reuters

Prodej zbraní v USA bude po vítězství Bidena rekordní, čekají obchodníci

  • 39
Vítězství Joe Bidena v amerických prezidentských volbách by mohlo zvýšit poptávku po střelných zbraních. Může za to očekávané zpřísnění legislativy, o kterém Biden již několikrát hovořil. Rostoucí prodeje zbraní zaznamenaly trhy i po vítězství Baracka Obamy v letech 2008 a 2012.

„Volba demokratického prezidenta by mohla rapidně zvýšit prodeje střelných zbraní v USA,“ uvedl pro CNN výkonný ředitel společnosti Aegis Capital Rommel Dionisio.

Biden uvedl, že považuje výrobce zbraní za nepřítele plánů Demokratické strany. Ta má snahu držení zbraní více kontrolovat. K zákazu výroby a prodejů některých útočných typů zbraní vyzývají i webové stránky volební kampaně již zvoleného amerického prezidenta.

Mark Oliva z americké národní střelecké sportovní nadace tvrdí, že pokračující boj republikánů a demokratů o kontrolu nad americkým Senátem bude pravděpodobně hrát v nadcházejících měsících v prodeji zbraní klíčovou roli.

Držitelé zbraní se demokratických kandidátů obávají

Při pohledu do minulosti byly podobné trendy patrné i po vítězství demokratického kandidáta Baracka Obamy, kdy k nárůstu prodejů střelných zbraní došlo v letech 2008 i 2012.

Po Obamově znovuzvolení zbraně z regálu jen mizí, tvrdí prodejci

Největší prodeje však USA zaznamenaly v roce 2016. V té době volební průzkumy naznačovaly, že se prezidentkou stane kandidátka Demokratické strany Hillary Clintonová. To mnoho lidí motivovalo k častějším nákupům střelných zbraní, neboť Clintonová v rámci své prezidentské kampaně prosazovala jejich výraznější regulaci. Důvodem byly masové střelecké útoky, při kterých v USA zemřelo několik desítek lidí.

Po vítězství Donalda Trumpa v roce 2016 však následoval propad. Prodeje zbraní poklesly v roce 2017 až o osm procent a několik amerických společností muselo kvůli nižšímu odbytu výrobu zbraní omezit, či úplně zastavit. Americký zbrojní průmysl se oživení dočkal až v roce 2019, kdy se v USA prodalo 13,9 milionů střelných zbraní.

Američané nakoupili rekordních 17 milionů zbraní. Bojí se o své bezpečí

V roce 2020 se prodeje zbraní ještě navýšily. Důvodem je strach z narůstající kriminality a celostátních sociálních nepokojů. Prodeje se v letošním říjnu meziročně zvýšily až o šedesát procent. Za rok 2020 se v USA dosud prodalo více než sedmnáct milionů zbraní. Rostoucí trend by podle očekávání měl trvat až do prosince.