(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Největší švýcarská banka v problémech. USA ji žalují, Francie žádá pokuty

  • 23
Americké ministerstvo spravedlnosti zažalovalo největší švýcarskou banku UBS. Viní ji z podvodu při prodeji hypotečních cenných papírů. Bance také hrozí, že bude muset ve Francii zaplatit 5,3 miliardy eur (137 miliard Kč) kvůli údajnému napomáhání daňovým únikům.

Podle zdroje agentury Reuters byla žaloba amerického ministerstva podána poté, co UBS odmítla návrh americké vlády, aby zaplatila téměř dvě miliardy dolarů (45,6 miliardy Kč) za urovnání obvinění.

ING zaplatí obří pokutu 20 miliard. Nedodržela zákon o praní peněz

Banka podle americké vlády v letech 2006 a 2007 poskytovala investorům zavádějící informace o kvalitě hypotečních úvěrů, na kterých byly nabízené cenné papíry založeny. Prokurátor Richard Donoghue uvedl, že investoři utrpěli „katastrofální ztráty“, protože je banka řádně neinformovala o rizicích hypotečních cenných papírů, které pomáhala prodávat.

UBS se žalobě hodlá bránit. „Tvrzení ministerstva spravedlnosti nejsou podložena fakty ani zákony,“ uvedla banka.

UBS patří mezi řadu finančních institucí, které americké úřady začaly vyšetřovat kvůli praktikám při prodeji hypotečních cenných papírů před finanční krizí z let 2007 až 2009. Například německá bankovní jednička Deutsche Bank se v roce 2016 s americkým ministerstvem spravedlnosti dohodla, že za urovnání obvinění kolem prodeje hypotečních cenných papírů zaplatí 7,2 miliardy dolarů.

Kromě žaloby amerického ministerstva se švýcarská UBS momentálně potýká i s probíhajícím soudním procesem ve Francii. Tam jí hrozí, že bude muset zaplatit na pokutách rekordní částku 5,3 miliardy eur (137 miliard Kč). Agentura Bloomberg uvedla, že francouzské úřady viní banku se sídlem v Curychu z toho, že pomáhala klientům skrývat finanční prostředky před daňovými úřady.

,