Bývalý předseda představenstva čínského finančního ústavu Bank of China, která...

Bývalý předseda představenstva čínského finančního ústavu Bank of China, která působí i v České republice, byl zatčen kvůli podezření z úplatkářství a poskytování nelegálních půjček. (8. října 2023) | foto: Profimedia.cz

Nelegální půjčky a úplatkářství, slyšel exšéf Bank of China při svém zatýkání

  • 1
Bývalý předseda představenstva čínského finančního ústavu Bank of China, která působí i v České republice, byl zatčen kvůli podezření z úplatkářství a poskytování nelegálních půjček. Liou Lien-ke působil v čele státem vlastněné banky v letech 2019 až 2023. Z funkce odstoupil letos v březnu, o několik týdnů později úřady oznámily, že manažer čelí obvinění z korupčního jednání.

Země stupňuje snahu o vymýcení korupce ve finančních kruzích, uvedl v pondělí v této souvislosti server BBC.

Dvaašedesátiletý Liou je jedním z nejvýše postavených bankéřů, kteří se stali terčem protikorupčního vyšetřování zahájeného prezidentem Si Ťin-pchingem v čínském finančním sektoru, který má hodnotu kolem 60 bilionů dolarů (1,4 biliardy Kč). Podle BBC se zdá, že snaha o vymýcení korupce z finančních kruhů se stupňuje, přičemž úředníci v dubnu varovali, že zásahy ještě zdaleka neskončily.

Bank of China vstoupila do Česka velkolepě, zájem mají i další giganti

Pokutováno, uvězněno nebo vyšetřováno už bylo několik vysoce postavených finančních manažerů ze státem vlastněných bank. Například bývalý šéf pojišťovací společnosti China Life Insurance Wang Pin byl odsouzen k doživotnímu nepodmíněnému trestu za úplatkářství.

Zatčení šéfa Bank of China přišlo jen zhruba týden poté, co byl tento manažer vyloučen z vládnoucí čínské komunistické strany. Byla to reakce na obvinění z pochybení ze strany nejvyššího čínského úřadu pro boj proti korupci.

,