Také burza v Austrálii odráží špatnou náladu investorů a hrozbu recese.

Také burza v Austrálii odráží špatnou náladu investorů a hrozbu recese. - Austrálie. | foto: Profimedia.cz

Austrálie snížila úrokové sazby o 0,75 procentního bodu

  • 1
Obavy z recese donutily Austrálii k dalšímu snížení úrokových sazeb. Základní úrok nyní centrální banka srazila o 0,75 bodu na 5,25 procenta. Za poslední dva měsíce tak úrokové sazby v Austrálii klesly již o dva procentní body.

"Trhy v zásadě dnes ráno přešly výraznější než očekávané snížení základní úrokové sazby v Austrálii. Jinak řečeno, čeká se na výsledek voleb v USA," uvedl analytik ČSOB Jan Čermák.

"Mezinárodní hospodářská data nadále ukazují značnou slabost velkých průmyslových ekonomik a jsou tu další známky, že Čína a ostatní části rozvíjejícího se světa rovněž zpomalují," uvedl guvernér australské banky Glenn Stevens.

Dodal však, že hospodářský růst v Austrálii podpoří dřívější snížení sazeb, pokles domácí měny a ohlášený vládní balíček na pomoc ekonomice.

Snížení sazeb může pokračovat
Investoři očekávají, že uvolňování měnové politiky v Austrálii ještě neskončilo. "Domníváme se, že sazba se začátkem příštího roku dostane na čtyři procenta," řekl analytik Stephen Halmarick ze společnosti Citi. "(V centrální bance) mají zjevně velké obavy ohledně světového hospodářského růstu," dodal.

Předpokládá se, že ke snížení úrokových sazeb tento týden přikročí rovněž Evropská centrální banka a britská centrální banka. Minulý týden klesly úroky například ve Spojených státech, Japonsku a Číně, připomněla agentura Reuters.

V České republice se naposledy úrokové sazby snižovaly v srpnu. Nyní jsou na úrovni 3,5 procenta. Experti však očekávají, že na čtvrtečním zasedání základní úrok srazí i ČNB.

Vše o bankovní krizi

,