Ministryně financí USA Janet Yellenová (23. listopadu 2020)

Ministryně financí USA Janet Yellenová (23. listopadu 2020) | foto: AP

Nečitelný podpis na bankovkách strašil ministryni. I proto jej trénovala

  • 7
Podpis americké ministryně financí se už brzy dostane na nové dolarové bankovky. Janet Yellenová ale v této souvislosti přiznala, že dlouhou dobu musela svůj podpis pečlivě trénovat. Bála se totiž, že bude nečitelný.

„Věděla jsem, že jde o něco, co se opravdu dá zkazit. I proto jsem cvičila a cvičila,“ řekla agentuře Reuters Yellenová.

Ministryně také přiznala, že si lidé v jejím okolí dodnes často dělají legraci z podpisů minulých amerických ministrů financí. Zejména pak z rukopisu Tima Geithnera a Jacka Lewa. Po pečlivém tréninku ale doufá, že se její podpis terčem posměchu nestane.

„Uvidíte, ale myslím si, že bez problému rozluštíte jednotlivá písmena,“ řekla Yellenová a doplnila, že se příští týden plánuje podívat do texaského Fort Worthu, kde se nachází jedna z poboček Úřadu pro rytecké práce a tisk, který má proces emise amerických bankovek na starosti.

Jakpak se rozhodne paní Bidenová? Posílený prezident USA dumá, zda obhajovat

Yellenová se stala historicky první ministryní financí USA počátkem loňského roku. Patří mezi nejvýraznější ekonomy posledních dekád. Působila nejprve jako členka Rady guvernérů Fedu a za úřadování Baracka Obamy jako první žena usedla i do čela americké centrální banky.

Během svého působení ve Fedu podporovala umírněný přístup k měnové politice a jen pozvolna zvyšovala úrokové sazby. V této pozici ale vydržela jen čtyři roky, neboť prezidentovi Donaldu Trumpovi se její počínání nezamlouvalo a nahradil ji tak Jeromem Powellem.