Cena americké ropy se v noci posunula k dalšímu rekordu -  101,32 dolaru za barel.

Cena americké ropy se v noci posunula k dalšímu rekordu - 101,32 dolaru za barel. | foto: Profimedia.cz

Americká ropa pokořila 101 dolarů za barel, benzin bude dražší

  • 52
Cena americké ropy v noci dosáhla nového rekordu 101,32 dolaru za barel. Vzhůru ji táhly obavy zajišťovacích fondů z toho, že OPEC nedodá na trh dost "černého zlata". Zvýšení ceny se projeví i zdražením benzinu na českém trhu.

Cena se přiblížila historickému maximu 101,70 USD po inflačním přepočtu z dubna 1980. Do trojmístných částek se cena americké ropy dostala poprvé letos na začátku ledna. Vzhůru ji tehdy vytáhl slabý kurz dolaru a poptávka investorů, kteří spekulovali na růst cen této komodity. - více zde

Středečnímu nárůstu předcházel úterní cenový rekord 100,10 dolaru za barel. To bylo poprvé, co ropa zakončila svůj obchodní den nad stodolarovou hranicí. - více zde

Analytici říkají, že ropu na nová maxima dostala i snaha fondů pojistit se proti inflaci. Ropa je podle nich nyní tou nejjistější zárukou výnosů.

"Obchodníci jdou na ropný trh kvůli inflaci, té se každý obává, a proto do ní své peníze dává," řekl analytik serveru optionsXpress Rob Kurzatkowski. To ale inflační spirálu roztáčí víc a víc a tato investice se tak podle něj stává sebenaplňujícím se proroctvím.

Ceny v jejich růstu podporuje také nejistota dodávek ropy z Nigérie a Venezuely, která přestala minulý týden tuto cennou surovinu dodávat americkému koncernu Exxon Mobil. - více zde 

Ropa půjde ještě výš
Cena strategické komodity může podle odborníků v příštích dnech lehce oslabit, v delším období se to však očekávat nedá.

"Lehký pokles předpokládat můžeme. Mohlo by přijít několik dobrých zpráv, mezi nimi i zpráva o navýšení amerických strategických zásob ropy a jejích derivátů," odhaduje analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

"Z delšího pohledu musíme však opět počítat s růstem," dodala.

"Spojené státy jsou v ekonomickém útlumu. Nevíme, jak moc a na jak dlouho. Obavy ohledně poptávky stále existují," doplnil Mike Wittner ze společnosti Société Générale. 

Podle Šichtařové budou za celý letošní rok ceny v průměru vyšší než za rok 2007. Cena evropské tradičně levnější ropy Brent se podle ní vyhoupne přes 110 dolarů za barel.

Motoristé se musí připravit na dražší benzin
Dění na ropných trzích nepříjemně dopadne i na české řidiče. Jen po úterním posunutí cen ropy na cenu 100,10 dolaru za barel oznámili tuzemští pumpaři MF DNES brzký růst cen benzinu o desítky haléřů.

"Velkoobchodní ceny včera vzrostly přibližně o osmdesát haléřů," uvedl spolumajitel řetězce nízkonákladových pump Tank Ono Jiří Ondra.

Toto zdražení se podle něj do tuzemských cen Naturalu a nafty promítne nejpozději do konce tohoto týdne.

Na nové rekordy dnes vystoupily také ceny zlata a platiny. Cena zlata se na promptním trhu v Londýně zvýšila na rekordních 947,10 USD za troyskou unci. Na cenu zlata má vliv především kurz dolaru a růst inflace, svůj vliv hraje i vyšší poptávka. Platina v Londýně podražila na 948,40 USD/oz ze středeční hodnoty kolem 935 dolarů.

, ,