Aljašský cestovní ruch je na lodní dopravě přímo závislý.

Aljašský cestovní ruch je na lodní dopravě přímo závislý. | foto: Yereth Rosen, Reuters

Kanada zakázala vstup výletních lodí do svých vod. Omezí to i Aljašku

  • 17
Kanada uzavřela své přístavy a zakázala vstup výletním lodím s více než 100 cestujícími na palubě do svých výsostných vod. Zákaz zůstane v platnosti až do března příštího roku, začátkem února to oznámil kanadský ministr dopravy Omar Alghabra. To je špatná zpráva také pro aljašský cestovní ruch.

„Naše vláda tvrdě pracuje na tom, aby zajistila bezpečný kanadský dopravní systém,“ uvedl kanadský ministr dopravy ve svém prohlášení. Rovněž dodal, že dočasné zákazy pro výletní lodě a rekreační plavidla jsou zásadní, a to zejména kvůli ochraně proti koronaviru těch nejzranitelnějších skupin.

Některé společnosti tak narychlo ruší své plavby. Například společnosti Holland America Line a Princess Cruisses, dvě největší linky výletních lodí a „specialisté na Aljašku“, zrušily některé své cesty tam až do konce letošního roku. Podobný krok učinila i společnost Seabourn a s plavbou do nejsevernějšího státu USA letos vůbec nepočítá.

„Rozumíme zklamání našich pasažérů kvůli zrušení plaveb,“ uvedl prezident společnosti Princess Cruisses Jan Swartz. „Chápeme také, jak jsou plavby důležité pro aljašskou ekonomiku. Uděláme vše, co bude v našich silách, abychom pomohli našim obchodním partnerům a komunitám na Aljašce,“ dodal.

Nové kanadské nařízení se dotkne velkého množství plavidel. Populární je například výletní trasa z amerického Seattlu na Aljašku. Problém je však v zákonu a způsobu, jakým tamní doprava funguje. 

Dopravci často provozují výletní lodě pod zahraniční vlajkou. Podle dlouhodobého námořního zákona je však lodím s cizí vlajkou zakázáno přepravovat cestující přímo mezi dvěma americkými přístavy. Lodě plující na Aljašku proto obvykle zastavují v Kanadě. To však aktuálně není možné.