Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

AIG je opět ve ztrátě. Americký obr by mohl potřebovat další státní pomoc

  • 21
Obří pojišťovna AIG se ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku po dvou předchozích růstech opět propadla do ztráty. Americká firma prodělala 8,9 miliardy dolarů. Začíná se mluvit o tom, že AIG bude muset opět stát půjčit, pokud se ekonomika zhorší.

Už nyní je přitom pojišťovací skupina jedním z největších dlužníků a obětí hypoteční krize ve Spojených státech. Vládě dluží přes 180 miliard dolarů a stát ji už několikrát od vypuknutí krize musel zachraňovat. Vláda USA pojišťovnu de facto znárodnila, získala v pojišťovně 80 procent akcií a kontroluje chod firmy. (více o záchraně firmy čtěte zde)

V porovnání s posledním čtvrtletím roku 2008 nebyl loňský výsledek tak hrozivý. Tou dobou totiž vykázala ztrátu 61,7 miliardy dolarů. Tolik za tři měsíce ještě nikdy žádná americká firma neprodělala.

AIG v květnu zmizí z dresů Manchesteru

AIG nyní připustila, že pokud se situace na trhu nadále bude zhoršovat, mohla by pojišťovna potřebovat další vládní pomoc. "Pokud se objeví další rizika, AIG by mohla potřebovat dodatečnou podporu americké vlády," uvedla společnost.

Ztrátu ve čtvrtém čtvrtletí způsobily miliardové náklady na restrukturalizaci. V prosinci loňského roku AIG prodala vládě podíly ve společnostech Alico a AIA, jež jsou velkými pojišťovacími firmami mimo USA.

Kvůli úsporám nákladů omezila firma také své marketingové aktivity. Loga AIG nosili od dubna roku 2006 na svých dresech fotbalisté Manchesteru United. Kvůli krizi ale loni pojišťovna oznámila, že se sponzorováním slavného klubu od května 2010 končí.