ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Veterináři zabavili přes tunu masa na kebaby, hrozí až 50milionová pokuta

  • 43
Veterináři na Prachaticku odhalili, že ve výrobně kebabů bylo 1 300 kilogramů masa neznámého původu nebo prošlého. Další mražené maso bylo v přepravkách na dvoře. Dva mrazírenské sklady veterináři zavřeli, firma neměla na jejich provoz povolení. Ve správním řízení jí hrozí pokuta až 50 milionů korun. Médiím to v úterý řekl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

Veterináři zkontrolovali před několika dny firmu, která vyrábí mražené masné polotovary na kebaby. Inspektoři zjistili, že v chladírenském skladu bylo asi 1 300 kilogramů hlavně vakuově baleného hovězího masa, v menší míře drůbeží polotovary. 

„Jednalo se o potraviny neznámého původu a prošlé nebo s chybějícími povinnými údaji,“ uvedl Vorlíček. Vakuově balenému masu chybělo označení, asi 700 kilogramů jiného masa mělo datum spotřeby do 18. října. Veterináři na místě potraviny znehodnotili barvou a nařídili jejich likvidaci.

V mrazírenském skladu byly vyrobené mražené kebaby, u kterých nebyl jasný původ. Na dvoře pak byly v mrazírenském návěsu mražené kebaby a maso v přepravních bednách. Oba mrazírenské sklady veterináři uzavřeli.

Letos v červnu veterináři v Blatné na Strakonicku odhalili, že kuřecí maso použité k výrobě asi 1,5 tuny kebabů obsahovalo salmonelu. Žádný z polotovarů se nedostal na trh. Loni v létě veterináři s celníky objevili zhruba 100 kilogramů kazících se ryb a mořských plodů v dodávce v Českých Budějovicích. V autě nebyla vhodná teplota pro přepravu těchto potravin, zásilka zapáchala. Dodávku řídil cizinec.

Státní veterináři loni uložili pokuty za téměř 33 milionů korun. Je to podobná suma jako o rok dříve, kdy to bylo rekordních víc než 33 milionů korun.

,