Vína tichá, šumivá...

  • 1
Jaké máte víno? Červené a bílé. Takové dělení slýcháváme v laciných hospodách. Tichá, šumivá, perlivá, aromatizovaná a likérová. Tak dělí vína vinařský zákon. Mezi nimi jsou ještě další kategorie, které se vyplatí znát. Vypovídají totiž o kvalitě.

Nejlevnější jsou vína stolní. Vyrábějí se z hroznů s nejnižší cukernatostí a plní se do litrových lahví, kartonových krabic i plastových obalů, nebo se prodávají jako sudová. Kvalitnější jsou vína jakostní, hrozny pro jejich výrobu musí mít vyšší obsah cukru. Vyrábějí se buď jako odrůdová, nebo známková. Odrůdové víno je zpracováno z jedné odrůdy révy vinné (Frankovka, Ryzlink rýnský...), zatímco známkové je směsí několika odrůd (Bzenecká Lipka, Ludmila...).

Ani odrůdové víno nemusí být pouze z jedné odrůdy, povoleno je až 15 procent odrůdy jiné, čehož se také často využívá. Stejně jako stolní i jakostní vína mohou být doslazována sacharózou a nabízena v litrových lahvích nebo jako sudová. Kdo hledá kvalitu, měl by vybírat, alespoň z naší produkce, mezi víny s přívlastkem. Ta stojí nejvýše na vinařském žebříčku. Vyrábějí se z hroznů s vyšší cukernatostí, jsou tedy kvalitnější a dražší než vína bez něj. Nesmějí se přislazovat ani konzervovat chemickými látkami a plní se pouze do "sedmiček". Přívlastek (kabinet, pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí, víno ledové a slámové) vypovídá o stupni cukernatosti hroznů v době sklizně.

Vína s bublinkami

Ačkoliv se všem vínům s bublinkami u nás běžně říká sekt, nebo dokonce šampaňské, ani jedno není správně. Šampaňské je šumivé víno vyrobené tradiční metodou kvašení v lahvi a pouze ve vymezené oblasti francouzské Champagne. A slovem "sekt" smějí být označena jen jakostní šumivá vína, sekty vinařské oblasti a pěstitelské sekty. Pokud tedy výrobce sektem nazve víno šumivé, nebo dokonce perlivé, je to klamání spotřebitele, které inspekce pokutuje. I vína s obsahem oxidu uhličitého mají totiž svou hierarchii a je mezi nimi velký rozdíl. Nejlevnější je víno perlivé, vyrábí se ze stolních nebo jakostních vín a před plněním do lahví se sytí oxidem uhličitým. U vín šumivých vznikají bublinky oxidu uhličitého přirozeným procesem při druhotném kvašení. Vyrábějí se ve čtyřech kategoriích: víno šumivé, víno šumivé jakostní, sekt vinařské oblasti a pěstitelský sekt.

Silnější vína

Kromě těchto vín jsou na trhu ještě vína s vyšším obsahem alkoholu aromatizovaná a likérová. Aromatizovaná vína se dochucují aromatickými látkami, přidává se do nich cukr a přírodní líh. Vermut je například ochucen pelyňkem, hořké aromatizované víno chininem a víno označené jako Americano je ochuceno přírodními látkami z hořce nebo pelyňku a současně je žlutě nebo červeně zbarveno. Likérová vína mají vyšší obsah alkoholu (15-22 %), patří mezi ně například portská. Ale nazývat se tak mohou jen vína pocházející z Portugalska.

Co má být na obale

Údaje na obale jsou důležitým zdrojem informací, proto je přesně určeno, co musí, co mohou a co nesmějí obsahovat. Název odrůdy je povinný pro vína odrůdová jakostní a pro vína s přívlastkem. Rok lahvování se smí uvádí jen u přívlastkových vín a jen v případě, že alespoň 85 % hroznů bylo sklizeno v uvedeném roce. K nepovinným údajům kupodivu patří i obsah cukru. Seriózní výrobci ho však uvádějí.

Ze zápisníku inspekce

  • největší problémy jsou u prodeje burčáku, prodejci ho vydatně ředí vodou
  • problémy jsou i se sudovými víny; prodejci často označují stolní víno odrůdou, klamou tak spotřebitele
  • sudová (rozlévaná) vína často nevyhovují senzorickému hodnocení kvůli vadám a chorobám vína
  • označování vín se stále lepší, klamavě označená vína se na trhu objevují před Velikonocemi a Vánocemi, týká se to zejména perlivých vín

Vína podle cukernatosti hroznů
Stolní víno 11 může se vyrábět i z révového vína z dovozu
Jakostní víno 15 vyrábí se jako odrůdové nebo známkové
Vína s přívlastkem vyrábějí se pouze z hroznů sklizených ve vybraných viničních tratích a z registrovaných vinic
Kabinet 19  
Pozdní sběr 21  
Výběr z hroznů 24  
Výběr z bobulí 27 vyrábí se z vybraných bobulí
Ledové víno 27 hrozny se sklízejí při teplotě - 6 °
Slámové víno 27 hrozny leží tři měsíce na slámě
Poznámka: Cukernatost hroznů, z nichž se víno vyrábí, musí dosahovat minimálně uvedených hodnot, měřených v tzv. stupních normalizovaného moštoměru

Na rubrice spolupracují odborníci České zemědělské a potravinářské inspekce