V Merkuru sbor blažených přijímá gambrinus

  12:18aktualizováno  12:18
- Když uprostřed letošního léta hledali holandští filmaři zbytky původních libeňských hospod počátku padesátých let, nemohli vynechat restauraci MERKUR, která dodnes funguje v téměř původním vybavení a podobě. Ano, až sem docházel Bohumil Hrabal ze své hráze Věčnosti se džbánkem pro pivo, aby si vychutnal cestu uličkami staré Libně s rozzářenými výčepy. Spolu s explozionalistou Vladimírem Boudníkem tu také vypili nejeden půllitr piva a hovorem navazovali další přátelství... Pokud budete k Merkuru přicházet po chodníku ze Sokolovské ulice,minete nejprve velká, často otevřená okna kuchyně.
Pohled na parapetem v pase přeříznutého kuchtu či klátící se kuchařinku v mohutném hábitu páry z knedlíků a vůni pečeného masa nutí k zvolnění chůze... Do restaurace se vchází vchodem z rohu. Vyjdete po několika schůdkách, otevřete ztuhlé železné dveře a vzápětí vás očekává vstupní »motanice« v těžkém zeleném závěsu. Celý sál vlastní hospody, ve kterém se rázem ocitáte,připomíná jistým způsobem strukturu svatostánku. Po celé pravé straně jsou stoly s židlemi a lavicemi zhruba pro 40 osob, levá strana s velkými okny dělenými matnými dílky litého barevného skla, tu a tam vylomeného, je částečně dělena čtyřmi boxy (zpovědnicemi) vždy po dvou stolech. Výčepní stolice je umístěna uprostřed v čele sálu. Tu je oltář pípy, alfa omega celé hospody. Výčepák téměř jako kněz v bílé říze roznáší piva a hosté věřící (hlavně ti večerní) je s vlídností přijímají. Ano,je to sbor blažených, beránci boží. Ti z nejvěrnějších, štamgasti, sedí u svých na stálo rezervovaných stolů po levici i pravici těsně u výčepu jak ministranti jistící průběh rituálu. Ostřížím zrakem kontrolují hladiny roztočených piv,zatímco putikář ráchá další půllitry v hladině dřezu. Vzezření štamgastů je tak trochu poznamenáno touto těžkou prací a množstvím vypitého piva. Cizímu pozorovateli, pohanovi, se tak bezděčně podsouvá verš Vítězslava Nezvala: »Každodenně trochu umírajíce/ modelujem svoje embryonální hlavy.« Každou středu je zde od 18 hodin obsluha »nahoře bez«, ale nás ukojí film z televize, umístěné nad vchodem dveří, právě vysílaný tuctový seriál je vzrušivější... Kupodivu v Merkuru nabízí jídelníček dostatečné množství jídel, což je kvitováno zejména v poledních hodinách pracujícím lidem. Skladba jídelního lístku odpovídá předpokládaným chutím a frekvencím požadovaných pochutin. Rozhodně zde neočekávejte žádné »brikciusovské« exaltované hodování vytrýzněné až ke koňakovým špičkám a zakončené ručně baleným doutníkem Don Reynaldo Churchilos. Domácí tlačenka, sklenice chlazeného gambáče a krabička marsek je dostačující k uvolněným chvilkám. Ale to jsme již u studených předkrmů. Polévky jsou zpravidla dvě k výběru. Hovězí bývá za 14 Kč, kulajda je posazená o jednu korunu výše. Čtvero druhů ryb je cca za 40 Kč. Z patnácti hotovek není marná svíčková na smetaně (51 Kč) či klasický moravský vrabec, bramborový knedlík, ovšem se špenátem za 41 Kč. Z deseti nabídek dne okuste »baštu Merkur« - bramborový a houskový knedlík, uzené a pečené vepřové + zelí. Cena 56 Kč. K chuti též často přijdou plněné bramborové knedlíky se zelím a cibulkou (39 Kč). Porce jsou střídmé, někdy až skrovné, žádné překypující oválné talíře vás nezaskočí... Dosytíte se však pivem. V podvečer hospoda znovu ožívá, tentokráte místní Libeňáci diskutují i u stoliček výčepu s personálem, nejvíce na téma pojištění odpovědnosti vozidla, ale jsou tu i jiná témata a rituály. A pak je vyvrcholení. Přes výčepní stolici je přehozena bílá utěrka, obřad končí, hostinský podoben ukřižovanému rozpíná paže, hlavu pokládá maličko na stranu. Poslední opilci přelézají plot noci a zhasínají hvězdy...

Restaurace MERKUR

Heydukova 2, Praha 8 Otevřeno pondělí až sobota 10 až 23 hodin, neděle 11 až 23 hodin,

Gambrinus 10 12,10 Kč ****
Gambrinus 12 14.90 Kč ****
Kvalita obsluhy: ***
Celkový dojem: ***

Útratu v testovaných restauracích si autoři platí sami, o hodnocení personál neví.


Restauraci Merkur v pražské Libni svého času navštěvoval Bohumil Hrabal.

Autor:

Daňové přiznání 2019

Do 1. dubna musí podat daňové přiznání osoby samostatně výdělečně činné, ale i zaměstnanci (více zde). Využijte interaktivní formulář pro daňové přiznání za rok 2018.

Nejčtenější

Inspekce zveřejnila tři restaurace s podivným původem hovězího masa

Ilustrační snímek

Od propuknutí kauzy s nevyhovujícím hovězím polským masem provedla Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI)...

Zaplatil letenku, ale letěl jenom kus cesty. Lufthansa ho za to žaluje

Zaměstnanci pobočka letecké společnosti Lufthansa na letišti ve Frankfurtu

Německá letecká společnost Lufthansa žaluje jednoho ze svých pasažérů. Nelíbí se jí, že cestující ve snaze získat...

Máme o 30 procent hostů méně, podáme dvě žaloby, říká restauratér Moťovský

Restaurace U Moťáka v pražském Karlíně. (7. února 2019)

Pražská restaurace U Moťáka se chystá na dvojitou odvetu za to, že se její jméno objevilo v kauze dovozů pochybného...

Ta železnice je zelená katastrofa. Vraťte miliardy, žádá Trump Kalifornii

Ilustrační snímek

Prezident Donald Trump a guvernér Kalifornie Gavin Newsom se ve středu dostali do sporu na Twitteru kvůli masivnímu...

Husákovy hradby. Symbol minulého režimu poskytl domov milionům Čechů

Sídliště na Slezském předměstí v Hradci Králové (5.2.2019).

Pozůstatek minulého režimu v podobě rozsáhlých betonových sídlišť bývá často kritizován jako nevzhledné, nekvalitní či...

Další z rubriky

Rizoto za stovku, doprava a balné za 70 korun. Testovali jsme rozvoz jídel

Ilustrační snímek

MF DNES otestovala v krajských městech firmy, které rozvážejí jídlo. Dobrá zpráva je, že většina kurýrů přijela včas a...

Polské maso nabízely podniky v Praze jako argentinské, steak za tisícovku

Řezník v obchodě v polském městě Gdyně aranžuje hovězí maso.

Restaurace, které odebíraly v Praze hovězí z problematických polských jatek, je následně vydávaly za argentinské....

TEST DNES: Úplné výsledky testu online lékáren

Ilustrační snímek

MF DNES otestovala osmnáct online lékáren. Do výběru jsme zařadili velké lékárenské řetězce i menší regionální lékárny...

Najdete na iDNES.cz