ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

TEST DNES: Pivovary umí lépe pivní limonády než nealko piva

  • 36
Pivní mixy zažívají nový boom, zejména ty nealkoholické. Čtyři z pěti prodaných radlerů, jak se jim také říká, jsou bez alkoholu. Která chutnají lépe? Která víc osvěží? Abyste věděli, co od nich čekat, MF DNES připravila chuťový test obou typů – nealkoholických piv a míchaných nápojů z nealkoholického piva.

Barevné plechovky a lahve s nealkoholickými pivy a radlery plní letos v létě v obchodech ještě více regálů než v předchozích letech. Češi se do nich zamilovali. Je libo s citronem, malinou, bezovým květem, tymiánem... nebo jen čisté nealkoholické pivo bez příchuti? 

Koupili jsme osm vzorků z každé skupiny a dali je ochutnat budoucím pivovarníkům, studentům posledního ročníku Střední potravinářské školy v pražské Podskalské ulici. Porotu doplnilo ještě několik „dospělejších“ konzumentů piva, každý vzorek tak ochutnalo a ohodnotilo 34 lidí.

Podrobné výsledky testu nealko piv a pivních mixů zde

Výsledek možná překvapí, čistá nealkoholická piva dopadla hůře než ochucené pivní mixy – přestože ty naprosto postrádají pivní chuť. V otázce Chutná spíš jako pivo, nebo limonáda? všichni bez rozdílu zaškrtli druhou možnost.

„Víc mně chutnala ochucená piva. Ta neochucená byla strašně nevyrovnaná a většinou kyselá. Pivo mám spojené s tím, že je v něm nějaké procento alkoholu, a tady mi prostě chybí, “ říká student Vojtěch Chaloupka. „Kdybych nemohl pít, třeba kvůli řízení, tak si dám radši colu nebo takovýhle radler, než bych si kupoval nealko pivo.“ A jeho spolužáci mu dávali za pravdu.

Opačný názor měla jejich profesorka Eva Vrbenská: „Myslím si, že pro řidiče je neochucené nealko pivo to nejvhodnější. Ty ochucené vzorky mi přišly všechny hodně sladké. Možná to bude generační záležitost.“

Přednost neochuceným nealko pivům ale dala i Radka Vaňková, která studuje ekonomiku pivovarského průmyslu na Zemědělské univerzitě. „Mně naopak chutnala víc ta piva neochucená. V těch ochucených cukr úplně překryje hořkou chuť piva. Pro mě je to prostě limonáda, a ne pivo.“

Ani ženy nemusí sladké

Nepotvrdilo se tak oblíbené tvrzení pivovarů, které už zní jako klišé – že ženám chutnají spíš sladší piva. Naopak, pokud dámské polovině poroty něco na limonádách vadilo, tak to byla výrazná sladkost některých vzorků. „Cukr někdy přebíjí chuť té ovocné složky,“ říká Nikol Kadlecová.

Mladinová chuť, prázdné, vodové, nudné… Taková kritika se zase snesla na nealkoholická piva, která si vysloužila průměrnou známku o stupínek horší než pivní mixy.

Celkovým vítězem testu se stal Zlatopramen Radler s příchutí citronu, bezu a máty, který je zcela bez alkoholu (ostatní mají zhruba 0,3 % alkoholu).

Mezi nealkoholickými pivy nejlépe uspěl Bakalář Za studena chmelený, nejhůře pak Budvar B:Free.

Volba pivních znalců totálně propadla

Propadákem testu se stal tajemný Horal Dark Lemon v litrové plechovce se sloganem Volba pivních znalců. Chutí připomínal colu, ale mírně uzenou nebo připálenou, jak se vyjádřila naprostá většina hodnotících. Označen je jako ovocné pivo, žádné ovoce v něm ale není, citronovou chuť mu dodává aroma.

Je pod ním podepsána pražská společnost Albion Plus, která ho ale zřejmě pouze distribuuje. Druhý údaj říká, že je plněno pro KL Logistic Service na Slovensku. Výrobce se nám nepodařilo zjistit, dotaz zůstal bez odpovědi.

Colu chutí připomínal také Litovel Černý citron, který byl jako jediný smíchán s tmavým pivem, a Zlatopramen Radler Tmavý citron. Není bez zajímavosti, že právě tyto tři tmavé vzorky skončily na posledních místech.

Méně chemie

Podle složení, které jsme také důkladně prozkoumali (do celkového hodnocení ale nezahrnuli) to vypadá, že výrobci radlerů upustili od chemie a snížili množství aditivních látek v „limonádové“ složce. K barvení už dnes nepoužívají syntetická barviva, nýbrž přírodní extrakty třeba z černé mrkve nebo šťávu z aceroly. Snížilo se i množství aditivních látek, které přírodnímu nápoji, jakým je pivo, rozhodně nesluší.

Nejvíce aditiv má Staropramen Cool Nealko Grep, který je také jako jediný přislazen sladidlem. Díky tomu v půllitru vypijete „jen“ pět kostek cukru, zatímco ostatní vám žízeň osladí sedmi až jedenácti kostkami.

V množství cukru a kalorií jednoznačně vedou čistá nealko piva. Jejich energetická hodnota není vůbec vysoká – v průměru mají 2,3 gramu ve 100 mililitrech. Ochucená piva mají zhruba třikrát víc – 6,5 gramu na 100 ml.

Ve srovnání s limonádami je to ale méně, Coca-Cola má v půllitru 14 kostek cukru, radlery v průměru osm.

Bez alkoholu, dětem přesto ne

Zdá se tedy, že nealkoholické radlery jsou k zahnání žízně lepší varianta než přeslazené limonády. Jsou víceméně přírodní, většinou je v nich nějaká ta kapka ovocné šťávy, neobsahují barviva a konzervanty, mají méně cukru a s pivem přicházejí vitaminy skupiny B.

Tak nějak argumentují rodiče, kteří je dávají pít i svým dětem.

Podrobné výsledky testu nealko piv a mixů zde

Proto jsme se zeptali odborníků, zda je tento typ nápoje pro děti vhodný. „Já jsem rozhodně proti. Zaprvé je tu nebezpečí záměny s alkoholickými radlery, protože plechovky jsou si velmi podobné. Ale hlavně hrozí, že si děti zvyknou na chmelovou chuť a později i na pivo jako takové. Od piva pak mohou velmi snadno přejít k silnějšímu alkoholu a vytvořit si závislost,“ říká lékařka Miroslava Navrátilová, která vede ve Fakultní nemocnici Brno Poradnu pro poruchy metabolismu a výživy.

Tentýž názor zastává nutriční terapeutka z Fakultní nemocnice v Motole Marieta Baliková: „Ovocné birelly jsou pro děti naprosto nevhodné, protože obsahují vysoké množství cukru a jsou sycené oxidem uhličitým. A taky je nevhodné, aby si děti zvykaly na chuť piva, byť ovocného. Vitaminy a minerální látky lze doplnit vhodnějším způsobem.“


Prémiové testy