Obchodní řetězec Lidl už stáhl tvarůžky Reinhardshof z prodejen v Česku i Německu.

Obchodní řetězec Lidl už stáhl tvarůžky Reinhardshof z prodejen v Česku i Německu. | foto: Lidl

Sýr, který se prodával i v Česku, zabil v okolních zemích šest lidí

Rakouské úřady našly spojitost mezi úmrtími v Německu a Rakousku a sýry značky Reinhardshof obsahujícími bakterie listerie. Tvarůžky, které už v lednu začal stahovat z prodeje řetězec Lidl, tak mají prokazatelně na svědomí šest lidských životů. Nebezpečné sýry byly k dostání i v Česku.

"Úředník z Rakouské agentury pro zdraví a jídlo pečlivě prozkoumal nákupní seznamy všech nakažených," popsal mluvčí rakouského ministerstva zdravotnictví listu Die Welt postup při odhalování nebezpečného výrobku.

Tvarůžky se objevily i v českých supermarketech Lidl.

"V produktu Jemné tvarůžky značky Reinhardshof byla při analýzách zjištěna zvýšená hodnota listerií, která překračuje povolené hodnoty. Lidl reagoval po obdržení této informace okamžitě a stáhl produkt z prodeje ve všech svých prodejnách," uvedl obchodní řetězec na českých webových stránkách.

Rakouský dodavatel Prolactal začal už v lednu se stahováním sýrů i na rakouském trhu. (viz dřívější článek o listeriích v tvarůžcích z Lidlu)

Ve stejné době je stáhlo i Německo, které také zaznamenalo zvýšený výskyt nebezpečné bakterie. Sýry s listeriemi se prodávaly v Rakousku v celé obchodní síti, v Německu pak pouze v obchodech Lidl, řekl rakouské ORF zástupce Prolactalu Sebastian Wimmer.

Po konzumaci sýrů zemřeli dva Němci a nejméně čtyři Rakušané. Celkem se v Rakousku nakazilo listerií 45 lidí, uvedlo rakouské ministerstvo zdravotnictví.

LISTERIÓZA

Listerióza má nejčastěji podobu lehčí chřipky, při těžším průběhu postihnou pacienta bolesti hlavy, křeče a zmatenost. Bakterie může vyvolat i zánět mozkových blan. V minulých letech onemocněly kvůli listerii v Česku řádově desítky lidí.