Seriózní výrobce způsob uzení netají

  11:05aktualizováno  11:05
Na uzeném lososu si může každý velmi pochutnat, ale pouze pokud věnuje jeho výběru dostatečnou pozornost. MF Dnes proto přináší několik rad, jak postupovat při výběru uzeného lososa.

Barvu může mít losos od světle růžové až po tmavou sytou. | foto: Profimedia.cz

1. Co by mělo být na etiketě?
Všechno, co potřebujete vědět k výběru, by mělo být teoreticky na etiketě. Neměl by tam chybět druh ryby (tedy salmo salar nebo losos obecný), způsob produkce (zda pochází z chovu nebo byl uloven v moři nebo ve vnitřních vodách) i oblast odlovu (třeba Atlantský oceán).

Způsob uzení je informace dobrovolná, ale seriózní výrobce se s ní netají. Dobré je, když je na obalu uveden počet plátků a když jsou jednotlivé plátky proloženy fólií, lépe se pak servírují.

2. Jak by měl losos vypadat?
Barvu může mít podle druhu od světle růžové až po tmavou sytou, téměř červenou, ta je typická pro pacifické lososy. Vybarvení však musí být rovnoměrné, bez jakýchkoliv tmavých skvrn. Losos je ryba poměrně tučná, takže by na řezu neměly chybět výrazné, ale tenké bílé proužky tuku, které vytvářejí typickou "rybí kost“.

3. Jak by měl chutnat?
Neměl by být moc slaný, měl by mít chuť po uzení, ale jen velmi jemnou, na rozdíl třeba od uzených sleďů nebo makrel, které se udí teplým kouřem. Když si ho dáte na jazyk, měl by se téměř rozplývat. Nemusíte ho ani moc kousat, ale nesmí být zase jako bláto. Když vložíte maso do úst, neměli byste cítit tuk.

4. Jak ho nejlépe uchovávat?
Uzený losos by se měl uchovávat v chladu, nanejvýš do čtyř stupňů Celsia, listerie se totiž rozmnožují i při nízkých teplotách. Zkonzumovat byste ho měli co nejrychleji po zakoupení. Před podáváním vyndejte plátky z obalu a nechte dvacet minut ležet v chladu, aby se rozvinulo aroma.

Autoři:
Témata: Test iDNES.cz

Nejčtenější

Scala startuje na 370 tisících. Škoda chce Čechům nabídnout bohatou výbavu

Škoda Scala

Škoda v pátek startuje prodej svého nového vozu. Základní provedení modelu Scala s benzinovým agregátem 1,0 TSI/70 kW s...

Češi usilovně třídí, recyklaci PET lahví však bojkotuje „rukávek“

Smršťovací fólie na PET lahvích obsahuje chlor. Proto bez odstranění takzvaného...

Češi patří v Evropě v třídění PET lahví mezi lepší spotřebitele, zpět se těchto lahví vybere osm z deseti. Některé...

VIDEO: Semafory k WC, pohyby jako robot. Jak to chodí v českém Amazonu

Lidé s vozíky projíždějí labyrintem uliček, kde je v regálech naskladněno 20...

Distribuční centrum Amazonu v Praze působilo dosud spíš jako nedobytný hrad. Jak to uvnitř chodí, se veřejnost...

Nápisy na taškách matou. Výroba papírových škodí víc než těch plastových

V Penny Marketu přestali nabízet jednorázové igelitky, v nabídce mají například...

Řada lidí si raději než igelitku koupí v obchodě tašku z papíru. Od pokladny pak odchází s dobrým pocitem, že jsou...

Topíme svíčkou. Nové bytovky už musí mít téměř nulovou spotřebu energie

ilustrační snímek

Všechny nové budovy s obytnou plochou větší než 350 metrů čtverečních musí mít od prvního ledna téměř nulovou spotřebu...

Další z rubriky

Pokladny bez obsluhy prohrávají v obchodech s klasikou

Ilustrační snímek

Většina obchodních řetězců dnes instaluje do svých prodejen samoobslužné pokladny, které mají zákazníka rychle odbavit....

TEST DNES: Úplné výsledky testu ovocných smoothie

Ilustrační snímek

MF DNES otestovala čtrnáct vzorků smoothie koupených v obchodních řetězcích, e-shopech a specializovaných ovocných...

TEST DNES: U prosecca neplatí, že by nejdražší muselo patřit k nejlepším

Test prosecca

Lehké, příjemné, nekomplikované. Taková pověst provází prosecco, nejprodávanější šumivé víno na světě, které před pěti...

Najdete na iDNES.cz